Közép-Magyarország

A főpolgármester december 15-éig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban; Tarlós István szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: Budapesten az őszi hónapokban eddig tíznél több ember hűlt ki, ezért, mint fogalmazott, szükséghelyzettel állunk szemben.
A városvezető elmondta, a "Társadalmi megbékélési program" jegyében megpróbálja koordinálni több intézmény - köztük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Belügyminisztérium, a MÁV, a fővárosi közszolgáltató cégek és a hajléktalanok ellátásával megbízott Budapesti Módszertani Szociális Központ - tevékenységét.

Mint mondta, ezt annak érdekében teszi, hogy "a városban a biztonság növekedjék", valamint azért, hogy a tél folyamán közvetlen veszélybe került emberekről gondoskodjanak. A rövid távú cél az, hogy ne tartózkodjanak életvitelszerűen hajléktalan emberek az aluljárókban és frekventált közterületeken - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a frekventált aluljárókban a rendet december 15-e után is fenn fogják tartani.

A főpolgármester az érintett aluljárók között említette a Blaha Lujza teret, az Astoriát, a Ferenciek terét, a Nagyvárad teret, a Batthyány teret, a Nyugati, a Déli, a Keleti, a Kelenföldi pályaudvart, a Móricz Zsigmond körteret, az Örs vezér és a Flórián teret.

Tarlós István szavai szerint jelenleg kétszáz "látható, fellelhető" hajléktalanról lehet Budapesten beszélni, közülük az aluljárókban mintegy százhúszan élnek "életvitelszerűen". Hozzátette: nem látható a becslések szerinti további 6 ezer ember, akik erdőkben, vagy építési területeken húzzák meg magukat.

Elmondta, a szociális ellátórendszer-program keretében az önellátásra képes hajléktalanok számára szociális bérleti rendszert alakítanak ki; így például albérleteket, ágybérleteket vagy munkásszállókhoz hasonló intézményeket. Hozzátette: számukra foglalkoztatási programot is kidolgoznak a közmű- és közszolgáltató cégek bevonásával.

Közölte, akik önellátásra képtelenek, azok esetében külön-külön megvizsgálják, hogy "konkrétan" hova lehet őket elhelyezni. Jelezte: helyet akarnak találni az alkohol- és drogfüggők, a pszichiátriai betegek számára, de koedukált és "kutyás" férőhelyeket is kialakítanak.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hajléktalanellátó intézményekben jelenleg 90 és 110 százalék közötti a "telítettség." Mint mondta, erősíteni kell az utcai ellátás rendszerét, és gondoskodni kell a 24 órás egészségügyi centrum befogadóképességének bővítéséről.

Tarlós István szólt arról is, hogy a vészhelyzetek megoldására úgynevezett túlélőpontokat jelölnek ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a "hideg télen" a MÁV-várókban és az aluljárók "bizonyos szegleteiben" elkerítenek egy-egy helyet, amit fűtenének is.

Közlése szerint az aluljáróprogramra 30 millió, míg a bérleti programra 50 millió forint áll rendelkezésre (a Nemzeti Erőforrás Minisztérium forrásából), ám a hiányzó szükséges fedezetről a főváros gondoskodni fog.

"Aki még mindezen feltételek biztosítása ellenére is netán agresszív módon megpróbál ragaszkodni ahhoz, hogy az aluljárókban éljen életvitelszerűen, az törvényen kívül helyezi magát tudatosan; azzal úgy fogunk eljárni, ahogy el szoktak járni az önmagukat tudatosan törvényen kívül helyező emberekkel szemben" - fogalmazott Tarlós István.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, a sajtótájékoztató előtt nem sokkal beszélt Zacher Gábor toxikológussal, aki arról tájékoztatta, hogy csak a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályán eddig tizenegyen haltak meg kihűlésben. Hozzátette: ebben az adatban nincsenek benne a közterületen kihűltek. Mint fogalmazott, ez azt jelenti, hogy a fővárosban télen "szükségállapot" van.

Utalt arra, hogy a tél évente 300-400 ember életét követeli országszerte, és az elmúlt évben Budapesten "a 200-at közelítette". Hozzátette: sokan hűlnek ki azok közül is, akik nem hajléktalanok.

Vecsei Miklós arról beszélt, hogy a szociális munkások a fővárosban "egyenként" vizsgálják majd meg az utcán élők szükségleteit, és ennek alapján próbálnak segíteni nekik.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com