Közép-Magyarország

Tarlós István azt ígérte, december közepén már senki sem alhat az aluljárókban, a hajléktalanok ellátására pedig nagy tervekkel állt elő. Eddig nem történt semmi, és még az ételosztást is betiltották a Blaha Lujza téren. A jogvédők december 15-ére demonstrációt szerveznek az egyik forgalmas aluljáróba.

Nagy vihart kavart Pintér Sándor belügyminiszter szeptemberben nyilvánosságra került és azóta elfogadott építési törvénymódosítása, mely lehetővé teszi jövő év közepétől az önkormányzatoknak a közterületen élő hajléktalan emberek büntetését. Annak ellenére, hogy több szervezet is tiltakozott, csont nélkül átment a módosítás az országgyűlésen. Nem sokkal ezután főpolgármester jelentette be, hogy december 15-éig megoldja, hogy a főváros fontosabb aluljáróiban ne éljenek hajléktalanok.

Mint Tarlós István november eleji sajtótájékoztatóján mondta, rövid távú cél, hogy ne tartózkodjanak életvitelszerűen hajléktalan emberek az aluljárók és frekventált közterületeken. Tilos lesz aludni a Blaha Lujza téren, az Astorián, a Ferenciek terén, a Nagyvárad téren, a Batthyány téren, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvarok aluljáróiban, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér téren és a Flórián téren.

A főpolgármester azonban úgy tűnik, körültekintőbb volt, mint a Belügyminisztérium: ő ugyanis – Pintérrel ellentétben – meghallgatta a hajléktalan kérdést jól ismerő szervezetek vezetőit, így merült fel például a túlélőpontok ötlete is, ahol a leghidegebb időben is menedéket találjanak az arra rászorulók. Első körben a MÁV-várók és az aluljárók "bizonyos szegletei" jöttek szóba, ezeket elkerítették és fűtötték volna. A december 15-i határidő vészesen közeleg, a pontokat viszont a Menhely Alapítvány (MA) munkatársának tudomása szerint nem alakították ki és valószínűsíti, hogy idén már nem is fogják.
Semmi nem fog változni…

Matlári Ferenc a Hírszerzőnek azt mondta, bár üdvözlik a fővárosi vezetőség terveit, a mostani tél semmiben sem fog különbözni az előzőektől. „Úgy látjuk, hogy a túlélő pontok kérdése nem aktuális, mintha egy kicsit a háttérbe szorult volna. Tény, hogy nagyon óvatosan kell bánni a kérdéssel, hiszen több dolgot is át kell gondolni a kialakításuk előtt. Fontos kérdés például, hogy ki tartana rendet ezeken a pontokon, ki biztosítaná a megfelelő higiéniás körülményeket” – mondta Matlári.

Annak ellenére egyébként, hogy Tarlós István azt ígérte, december közepére megoldódik a hajléktalan-kérdés, biztos, hogy nem tűnnek el egyik percről a másikra a nicstelenek az aluljárókból. Hivatalos intézkedésre ráadásul - elvileg – nincs is lehetőségük az illetékeseknek.

A számlálásban részt vett, aluljáróban élő hajléktalanok kapnak egy kártyát, ami igazolja, hogy részt vesznek a főváros által indított programban és az elhelyezésre várnak. Bár jelenleg nincs olyan jogszabály, ami lehetővé tenné, hogy elküldjék a közterület-felügyelők az aluljárókból a hajléktalanokat, ennek a kártyával a felmutatásával kis időt nyerhetnek a fedél nélküliek. Kártya ide, vagy oda, Matlári Ferenc szerint viszont indokkal most is elküldhetik a fedél nélkülieket a közterületekről. „Megkérhetik őket, hogy menjenek arrébb, amíg a felmosás tart, de szemetelésért is megbírságolhatják őket” – sorolta a kiskapukat a szakértő.

Nemcsak a betartatás, de az anyagiak is felvetnek kérdéseket. Az elmúlt évekhez hasonlóan a menhelyek úgy kezdték meg a téli krízisprogram kidolgozását és alkalmazását, hogy még nem tudják, ki finanszírozza azokat. „Két közalapítvány kezeli a pénzügyeket, de még nem írták alá a szerződéseket az idei évre. Bízunk benne, hogy csak a strukturális átalakítás a késés oka” - jegyezte meg az MA munkatársa. A szervezetek egyébként a programra ígért 30 millió forint még nem kapták meg, és a lakás- vagy ágybérletekre szánt 50 millió forintot „nem látta még senki”.

Tüntetnek majd

A fejlesztések terén tehát változás egyelőre nem látszik, az ételosztás frontján viszont annál inkább: a Blaha Luja téren már nem lehet ételt osztani. A Város Mindenkié Csoport munkatársa, Vojtonovszki Bálint azt mondta lapunknak, az indoklás az volt, hogy „az ételosztással járó több száz fős tömegnek a zavartalan felvonulását és elvonulását nehéz biztosítani a Blaha Lujza téren úgy, hogy közben ugyanezen a helyszínen étkezés is folyik, nem beszélve arról, hogy órákkal előbb odaérkezve jelentősen nehezítik a felszíni gyalogos közlekedést."

A jogvédők érdeklődésére megküldött hivatalos válaszból továbbá kiderült az is, a „Társadalmi Megbékélés Programnak része a Blaha Lujza tér felújítása, megújítása is éppúgy, mint más közterületekkel kapcsolatos komfortnövelést célzó törekvések, beleértve az aluljárókat is”.

„December 1-jétől megvonták Myrai Szent Miklós Egyház ételosztó jogosítványát is. Ez nem más, mint egy kirekesztő közterületi magatartás” – mondta Vojtonovszki hozzátéve, december 15-ére demonstrációt szerveznek az egyik fővárosi aluljáróba. „ A tervek szerint egy még nem létező szabályt fogunk megszegni, azaz, egy éjszakát egy forgalmas aluljáróban fogunk tölteni, így kívánjuk felhívni a figyelmet Tarlós és Pintér intézkedésére” – fejtette ki a Csoport munkatársa.

A Hírszerző hiába tette fel kérdéseit a Belügyminisztériumnak, a Fővárosi Közterület Felügyeletnek, a Budapesti Módszertani Szociális Központnak és a fővárosi sajtóirodának, egyelőre nem kaptunk választ.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+1 #5 slopper 2010-12-02 11:48
"Ilyenkor eszembe jut Orwell 1984-nek minisztériumai: A Béke felelt a háborús erőfeszítésekér t, az Szeretethez tartozott a gondolatrendőrs ég és a kínzások, a Bőség a fejadagokért, az Igazság pedig a múlt átírásáért."

tökéletes meglátás:)
Idézet
 
 
+1 #4 Csaszy 2010-12-02 06:32
Idézet - slopper:
és mindezt van képük egy olyan szlogen mellé állítani, ami így szól "társadalmi mgebékélés program", szatíra, hogy társadalmi megbkélési igazolásokat osztanak szoc. munkások.

Ilyenkor eszembe jut Orwell 1984-nek minisztériumai: A Béke felelt a háborús erőfeszítésekér t, az Szeretethez tartozott a gondolatrendőrs ég és a kínzások, a Bőség a fejadagokért, az Igazság pedig a múlt átírásáért.
Idézet
 
 
+1 #3 Buzás Endre 2010-11-30 13:05
Igen, Te mint utcás kiosztod az igazolást, dolgozol keresed a megfelelő elhelyezést és jön a közteres és elzavarja. Az utcások kabátján ez a felírat amint ezt már írtam szerintem ciki, mert ez nem megbékélés hanem diktátum.
Idézet
 
 
+3 #2 slopper 2010-11-30 12:01
és mindezt van képük egy olyan szlogen mellé állítani, ami így szól "társadalmi mgebékélés program", szatíra, hogy társadalmi megbkélési igazolásokat osztanak szoc. munkások.
Idézet
 
 
+2 #1 Buzás Endre 2010-11-29 21:51
Ez nem igaz -sajnos. A közteresek elkezdték a "takarítást" mert ez az utasításuk. Dolgoznak, azt hiszem nekünk a terepen évőknek nagyon nehéz lesz a telünk, kiűzik az embereket de hová? erdőkbe? vagy csak elbújnak valahol? nem tudom, Én tartok ettől nem fogjuk megtalálni azokat akiknek segítségre lesz szüksége és azzal, hogy a csoportok feloszlanak a jelzőrendszer is megszűnik. Tartok tőle, hogy azok akik az elmúlt években sem vették igénybe a rendszer biztosította lehetőségeket (lakhatási támogatás, bónos (sajtóban munkásszálló) ezek után sem fogják, és azzal, hogy a közteresek kipiszkálják az embereket még a szocok hitelességét is eljátszák. Remek.......... .
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com