Nyugat-Dunántúl

Nyugat-Dunántúl

A hidegre fordult időjárás miatt napról napra többen érkeznek a zalaegerszegi éjjeli menedékhelyre. A gondozási központ felkészült a télre, minden rászorulót befogad - közölte a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetője az MTI-vel.

 

    Kardos Ádám elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert forrásból a népkonyhai ellátás mellett kenyeret, tartós élelmiszert, forró teát, gyümölcsöt osztanak szét, gyógyszerkészítményeket, fertőtlenítőszereket, fagyás ellen kötszereket, hálózsákokat, pokrócokat biztosítanak a rászorulóknak.

    Az éjjelei menedékhelyen - amely már a nyári időszakban is 150 százalékos kihasználtsággal működött - ötven hajléktalant tudnak befogadni. Novembertől hússzal bővítették a helyek számát, és krízishelyzetben a nappali melegedőben is biztosítanak éjszakai fekvőhelyeket a rászorulóknak.

    A 20 személyes nappali melegedőt naponta 35-40 ember veszi igénybe, az "utcás ügyfelek" részéről viszont a téli időszakban igény lenne arra, hogy könnyebben elérhető távolságban (a gondozási központ a nyugati városrészben működik) is menedéket találjanak - mondta el a szakmai vezető, hozzátéve, hogy az utcai szolgálat nagyjából 200, lakhatásra alapvetően nem alkalmas, hegyi területen élő ember ellátásáról gondoskodik. A hajléktalanok közül sokan önkényes lakásfoglalók, többnyire bontásra ítélt ingatlanokban, feltört hegyi pincékben húzzák meg magukat - ismertette a hajléktalanok helyzetét Kardos Ádám.

    Ellátásukról elmondta, novembertől megkezdődött a 24 órás krízisellátás. Tavaly 110 helyszínre riasztották a krízisautót. A Nyugat-Dunántúlon 24 órás diszpécserszolgálat működik, koordinálják az utcai szolgálat munkáját, a bejelentések alapján felkeresik a rászorulókat, és ha szükséges, a polgárőrséggel együtt megszervezik az ellátást, fedélhez juttatják a rászorulókat.

    Az elmúlt másfél évtizedben egyetlen hajléktalan sem szenvedett fagyhalált Zala megyében, valamennyi krízisesetben segíteni tudtak. Mindebben nagy szerepe volt a lakosságtól kapott információknak, bejelentéseknek, amelyre a diszpécserszolgálat (06-92) 323-000-s telefonszámán továbbra is számítanak - hangsúlyozta a gondozási központ szakmai vezetője.

Nyugat-Dunántúl

Két éve néztünk körül az Árkádia melletti használaton kívüli piacon. A helyzet csak rosszabb lett. 

Akár horrorfilmet is lehetne forgatni itt - írtuk bő két éve az Árkádia és a Csónakázótó között, egykor szép reményekkel épült piacról. A piacot még a tomboló osztrák bevásárlóturizmus idején építették, a gyors és szép haszonra számítva.

Az osztrák bevásárlók és a haszon elmaradt, az üresen álló piacot meg szépen kikezdte az enyészet. Előző cikkünk megírása előtt megkerestük a városházát, tudakolván, kinek lenne a feladata a rendbetétel.

Kiderült, a piac egy cég tulajdonában van, az önkormányzat annyit tehet, hogy a tulajdonos figyelmét felhívja kötelességére, arra, hogy a területért ős a felelős. Akár megtörtént a figyelmeztetés, akár nem, a piac területe még rosszabb helyzetben van.

Fotóink tanúsága szerint már hajléktalanok is tábort vertek itt, és egyre több a szemét. Szóval, az elmúlt bő két alatt csak rosszabb lett minden. Mi megint szólunk.


Nyugat-Dunántúl

Étkeztetést, orvosi ellátást is ellát a hajléktalanszállón.

Az intézmény összesen 270 fő elhelyezését biztosító férőhelyen komplex ellátást nyújt. Feladatait integrált intézményi formában látja el. Az intézmény szolgáltatásait a hajléktalanok a saját kérésükre, rászorultságtól függően vehetik igénybe.

Az intézmény által biztosított szociális szolgáltatások:

  • szociális étkeztetés, népkonyha
  • hajléktalanok nappali ellátása,
  • hajléktalanok átmeneti ellátása,
  • hajléktalanok rehabilitációs ellátása,
  • ápolást-gondozást nyújtó hajléktalanok otthona,
  • orvosi ellátás,
  • téli krízis ellátás.

A szolgáltatások igénybevételének feltételei:

  • hajléktalanság,
  • egészségügyi szűrővizsgálatok,
  • együttműködési készség.

Az Újvárosi Rehabilitációs Program keretén belül, a Jedlik Ányos híd nyomvonalának kialakítása miatt szükségessé vált a Stromfeld u. 5. sz. alatti, leromlott műszaki állapotú  telephely kiváltása. Ennek érdekében a Közgyűlés döntött a Szarvas utcában rendelkezésre álló ingatlan hajléktalan ellátás céljára szolgáló átalakításáról, amelyre a 2012. évi költségvetésében 250 millió forintot biztosított. A közbeszerzési eljárást követően ez év tavaszán megindult átalakítási munkálatok befejeződtek.

Népkonyha

A szolgáltatás a szociálisan rászoruló hajléktalanok számára napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít. Az étkeztetést igénybe vevők számára gyakran életmentő funkciót tölt be. A jelenlegi kapacitás (70 adag/nap) megfelel az átlagosan jelentkező igényeknek. A Népkonyha szolgáltatásait 100%-ban kihasználják az arra rászorulók.

Nappali melegedő (60 férőhely)

A szolgáltatást igénybe vevők létfenntartásának biztosítása érdekében a melegedőben folyamatos mentálhigiénés és szociális segítés folyik tanácsadással, ügyintézéssel.

Orvosi ellátás

A hajléktalan személyek háziorvosi ellátása történik.

Időszakos férőhelyek

A folyamatosan működő ellátórendszer a téli, kritikus időszakban 60 férőhelyes krízis ellátással egészül ki, amely a tárgyév november 1. napjától a következő év április 30. napjáig tart.

Az új helyen az eddigi szolgáltatások korszerű, az ágazati előírásoknak maximálisan megfelelő körülmények között működhetnek, amely a szakmai munka tovább fejlesztésére, megújítására is lehetőséget ad.

A Szarvas utca 26-30 szám alatti épület D lépcsőházában 12 lakás eredeti formájában megőrzésre, felújításra került és azokat bérlakásként a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat, mint bérbeadó működteti.

Nyugat-Dunántúl

A több mint 60 főre elegendő paprikás krumpli frissen és melegen került a rászorulók asztalára.Melegétel-osztást szerveztek Sopron hajléktalanjai számára a Rotaract Club Sopron fiatal aktivistái a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utcai menedékhelyén.


A klub tagjai serényen merték a fazekakból a házias ételt.
A klub tagjai serényen merték a fazekakból a házias ételt.


A több mint 60 főre elegendő paprikás krumpli frissen és melegen került a rászorulók asztalára. A klub tagjai serényen merték a fazekakból a házias ételt, a rászorulók pedig hálával fogadták a gondosan elkészített vacsorát.

A szociális gondozásra szorulók egyébként a nappali melegedőben jutnak főtt ételhez, ahol hétfőtől péntekig ebédidőben 50–60 személy részére készítenek helyben elfogyasztható meleg ételt.

Nyugat-Dunántúl

Szombathely - Szombathelyen senki nem fagyott meg az idén, de nem minden hajléktalan megy be a szállóra. Velük találkoztunk kedden szociális munkások kíséretében.

A Zanati úti segítőházban este hatkor nagy a forgalom, az ügyfelek mellett újságírók is csoportosulnak a bejáratnál. Dr. Puskás Tivadar polgármesterrel együtt a sajtó is elkíséri a szociális munkásokat szokásos esti körjáratukra.

Dr. Puskás Tivadar polgármester Borikával és Lukács László szociális munkással beszélget a parkerdei házikó elôtt, ahol Borika lakik. Fotó: Szendi Péter

Macoun Andrea és Lukács László élelemmel, meleg teával, gyógyszerrel keresi fel azokat a hajlék nélkülieket, akik nem hajlandóak a szállóra bemenni télen sem. Nincsenek sokan, a Savaria Rehab-Team kétszázötven ügyfele közül úgy harmincan töltik az éjszakát nem lakás céljára szolgáló helyiségben, de nagy hidegben közülük is bemennek a szállóra öten-hatan.

Az utcán egyetlen asszony éjszakázik. Vele és két társával a könyvtárban találkozik a polgármester. A találkozóra az újságírók akkor mehettek, ha a hajléktalan emberek ezt vállalták. Ahogy a szociális munkások már többször, a polgármester is felajánlotta a szálló szolgáltatásait, számolt be a beszélgetésről a polgármester. Annyit ígért az asszony, hogy átgondolja, hogy kér-e segítséget a szakemberektől. A másik ember csütörtökön megy a hivatalba, az ő ügye már részben sínen van, a munkahelyvédelmi program keretében állása már lesz, de hogy szállása is lesz-e, az még kérdés, ő sem hajlandó a segítőházban aludni.

A következő állomás egy borozó, két hajléktalan ember törzshelye ez, meg a város", ahogy egyikük, János fogalmaz. Jánosnak van valamennyi jövedelme, de ezt még kukázással és kéregetéssel egészíti ki, a polgármestert is megkörnyékezi, de a pár forint helyett inkább tanácsot kap: vegye igénybe a szolgáltatásokat. János nem árulja el, hogy hol tölti az éjszakát, fedett helyen ennyit mond.

Innét már felfelé visz az út, a hegyre, ahol Borikával találkozunk. Az idősödő asszony egy parkerdei házikóban él, a kutyája miatt nem költözik be a szállóra. Meg a szabadság miatt. Viszonylag rendezettek a körülményei, némi jövedelme is van. Hét óra után ébren találjuk, a polgármestert beengedi, az újságírók kérdéseire is válaszol. Van vize, villanya, társa, és persze kutyája, a Frédi. Kifelé jövet a polgármester arról számol be, hogy meleg van Borika otthonában.

Kupi Györgyi


Nyugat-Dunántúl

A Soproni civil és egyházi szervezetek az idei évben, január és február minden hétvégéjén az ételosztás mellett, szellemi-lelki szabadidős programkínálattal is segítik a rászorulókat.

Csizovszky Sándor, az Alternatívák Alapítvány Kuratóriumi elnöke elmondta: a 12 alkalomból álló ételosztás sorozat az előző évekhez hasonlóan jelenleg is zajlik, s alkalmanként 100-120 embert látnak el. Ezt a fajta ellátást Sopronban, a Kristály Üzletház földszintjén biztosítják, ahol jótékonysági bazárral, ruha és ételosztással is segítik a rászorulókat a Soproni Bokor Közösségek. (Szükség esetén vásárolnak is sálat, kesztyűt, sapkát.)

Az újdonság az valójában Haász Sándor, a Hajléktalanok igazgatójának a felvetésére született meg: a fedél nélküli embereknek a hideg hétvégeken nemcsak az étkeztetés okoz gondot, hanem maga a napközbeni lét is. Egy közös "gondolkodás" után született meg az ötlet: nemcsak testi, hanem lelki táplálékra is szükség van, szellemi plussz is kell a hajléktalanoknak. A fizikális alapszükségleteken túl programokra van szükség a belső energiák mozgósításához, a hajléktalan létből való kivezetéshez. Ezt a programot még mindig nem tartja elegendőnek Csizovszky Sándor, de ez már egy plussz dolog, egy pozitív "érték" az utcán élők számára.

Kérték, hogy azok jöjjenek, akik komolyan érdekel ez a minden szombat és vasárnap, délután fél 3 és 5 óra között zajló összejövetel. (Sopron, Magyar utca 22. (Nappali Melegedő)) Igaz ugyan, hogy kevesebben jöttek, mint kenyérért: a 100-120-ból mindösszesen 20 ember az, aki megjelenik, de az alapítvány képviselője már ezt is sikernek érzi. Ily módon látható, hogy van erre bizonyos fajta igény. Fontosnak tartják, hogy ne nagyon elvont dolgokat juttassanak az emberek felé a szervezetek. Próbálnak olyan dolgokat adni nekik, ami megérinti őket: egy filmvetítés, egy vetélkedő, gondolatébresztő és inspiráló lehet számukra, vagy ha más nem, hát kikapcsolódhatnak, meleg helyen lehetnek addig is.

A programban több egyházi és civil szervezet is részt vesz, úgymint a Alternatívák Alapítvány, az Egyetemista Önkéntesek Csoportja, a Bárka Babtista Gyülekezet, Katolikus Önkéntes Fiatalok, az Evangélikus Gyülekezet, a Református Gyülekezet, a Soproni Bokor Közösségek, a Szent Imre Plébánia és a Szent György Plébánia hívei.

Nyugat-Dunántúl

Erről tájékoztatta a Zalai Hírlapot Kardos T. Ádám, a Vöröskereszt szakmai vezetője. A segélyszervezet zalaegerszegi szállásán negyvenen kaphatnak átmeneti elhelyezést, amit 30 férőhely egészít ki az éjjeli menedékhelyen. Télen utóbbi helyen további 15 személyt tudnak elhelyezni, ám ilyenkor a nappali melegedőben is lehet éjjel aludni, így még 10 ember juthat fedélhez. Nos, jelenleg az összes helyük foglalt. Tapasztalataik szerint harminc körüli azok száma, akik ezt a szolgáltatást nem veszik igénybe és utcán élnek Egerszegen. Köszönhető annak, hogy egy program segítségével nemrég 19-et albérlethez juttattak. Ők a vöröskeresztesek rendszeres támogatása mellett élik mindennapjaikat.

A zalaegerszegi nappali melegedőn. Télen tízen itt is elalhatnak. Fotó: Katona Tibor

Nagykanizsán az éjjeli menedékhely félszáz férőhelyét télen időszakosan húsz krízisszállással erősítik meg. Az átmeneti szállásukon harmincöten kaphatnak helyet, míg a dél-zalai város utcáit 20-30-an tekintik állandó lakóhelyüknek. Keszthelyen a nappali melegedőbe pedig 6-8 hajléktalan szokott betérni. Itt az utcai szociális munkások hetente kétszer keresik fel a rászorulókat, míg a másik két városban az úgynevezett teajárat naponta visz meleg innivalót, szükség esetén pedig ruhaneműt és élelmiszert is.

A nyugat-dunántúli régiót ellátó vöröskeresztes krízisszolgálat naponta két-három hívást kap – közölte Kardos T. Ádám. Elmondta még: emellett nagyon sokszor nyújtanak segítséget a rendőrök, mert gyakran visznek be az ellátóhelyekre bajban lévő hajléktalanokat. Lakásában magára maradt, kihűléstől veszélyeztetett emberhez mostanában nem hívták ki a krízisautójukat – tudtuk meg.

Arany Gábor


Nyugat-Dunántúl


Teát, száraz élelmet és meleg ruházatot oszt Győrben és környékén a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat.

Az idei teajárat nevezetű akcióban közel 100 rászoruló mindennapjait könnyítik meg, emellett a likócsi menedékhely is több embert fogad a mínuszokban – mondta el Sütő Csabától a likócsi Segítőház vezetője.


Nyugat-Dunántúl

 Leesett a hó. Ennek örülnek a gyerekek, a téli sportok szerelmesei. De vajon milyen nehézségeket okoz ez azoknak, akik kint töltik az éjszakáikat, akik nem tudnak megmelegedni a családi tűzhely melegénél, mert nincs is olyan nekik?

dr. Haász Sándor, a soproni Flandorfer Ignác Szociális Intézmény Hajléktalanokat Ellátó Intézetének vezetője a téli időszakban nyújtott ellátásokról szólva elmondta: az intézetnek két telephelye van. Az egyik a Magyar utcában, ahol a hajléktalanok napközbeni ellátását oldják meg: melegedést, tisztálkodást és egyszeri meleg étkezést biztosítanak a rászorulók számára, a népkonyha szolgáltatásán keresztül. A másik telephely a Kossuth utcában található, itt a szállást nyújtó egységek - az éjjeli menedékhely és az átmeneti szálló üzemelnek.

 Az intézménynek összesen 60 ellátottja van, de ilyenkor télen a férőhelyek megtelnek, sőt az éjjeli menedékhelyen bizonyos napokon magasabb számú ellátási igény jelentkezik. Az intézetvezető elmondta: ilyenkor igyekszenek kipótolni a meglévő keretet: székeket tesznek be, plussz férőhelyeket biztosítanak. Senkit nem küldenek el, hisz közterületen megfagyna, kihűlne. Ezek mellett van még az utcai szolgálat is, ahol az intézet két munkatársa dolgozik napi rendszerességgel. Ők jelzésekre érkeznek ki illetve felderítő munkát végeznek Sopron város területén: próbálják felkutatni azokat az embereket, akik kiszorulnak a normál lakhatás körülményeiről. Segítséget nyújtani úgy tudnak, hogy vagy intézményi elhelyezés felé terelik az illetőt, vagy ha ezzel nem kíván élni, akkor az utcán, krízisszolgálat keretein belül melegítőeszközzel, ruhaneművel, hálózsákkal, polifom szivaccsal látják őt el. jelenleg közterületen ellátott nincs, inkább a fűtetlen helyiségekben húzzák meg magukat az emberek.

 Az intézet regisztrált ügyfeleinek száma 100-120, de ez naponta változó: hidegebb napokban többen jönnek. Nagy az átmenő forgalom is: más vidéki városból is érkeznek ügyfelek, akik egy-két napot a soproni ellátásban töltenek.

 dr. Haász Sándor elmondta: szívesen fogadják az önkéntes munkát. Természetesen nem a kint a terepen, de vannak olyan területek, ahol van lehetőség a segítésre. Az elnök úr példaként említette az Alternatívák Alapítvány kezdeményezését, akik intézményükkel egyetértésben egyfajta hétvégi foglalkoztatást, közös szellemi együttlétet, melegedési lehetőséget hoztak létre a Magyar utcában. Ide várják a rászorulók, de az önkéntesek jelentkezését is.


dr. Haász Sándort hallhatják:

Csatolt hanganyagNyugat-Dunántúl

Már harmincöt hajléktalant juttattak albérlethez Győrben, és további tizenötnek keresnek hasonló lehetőséget abból a csaknem százmillió forintból, amelyet a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat által vezetett konzorcium nyert el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében.

 A lakások bérleti díját a konzorcium a pályázati pénzből fedezi egy éven át a korábban az utcán élőknek, és nyolc hónapig azoknak, akik a szolgálat átmeneti szállójából költöznek az albérletbe. Lakhatásuk feltételeinek megteremtésével a hajléktalanok megkapják az újrakezdés lehetőségét - mondta a projektvezető, hozzátéve, hogy az érintettek szinte kivétel nélkül dolgoznak, ás a lakhatási támogatás hozzásegítheti őket az önálló élethez.

 A projektvezető szólt arról, hogy a támogatottak általában ketten-hárman laknak egy-egy kiadott lakásban, amelynek a rezsiköltségeit maguk fizetik. Abban, hogy a támogatás határidejének lejárta után is fenn tudják tartani az albérletet, az utógondozói hálózat munkatársai segítenek nekik.

 A program a TÁMOP 97 millió forint támogatásából valósul meg. A konzorcium tagja a segítőszolgálaton kívül a győri Segítőház Alapítvány és a mosonmagyaróvári kistérségi szociális intézmény. Utóbbi jóvoltából két hajléktalan már albérletbe költözött, és még egynek keres lakhatási lehetőséget az intézmény, mivel a projektben három otthontalan fedélhez juttatását vállalta.

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com