Nyugat-Dunántúl

Nem maradt senkim. Nem így képzeltem az életemet. A pannonhalmi bencéseknél érettségiztem, hét szakmám van, valamikor jól menő vállalkozó voltam. Volt házam, autóm, több üzletem, feleségem, lányom. És pénzem. Kölcsön adtam, magas kamatra, majd tiltott banki tevékenység miatt börtönbe kerültem. A feleségem elhagyott, a lányom három éve, 19 évesen öngyilkos lett. Mi mondjak? - kérdi könnyes szemmel a 47 éves Hozián Tamás, aki súlyos szívműtéten esett át, és jelenleg arra vár, hogy lerokkantosítsák.

- Asztalos vagyok, Londonban pizzafutár voltam, de a nővéremék ellopták a pénzemet, és hazajöttem - meséli  a 31 éves Varga Zoltán. A 62 éves Zsolnai Lajos felsóhajt: neki sem könnyebb. Három férfi, három sors. A Savaria Rehab Team nappali foglalkoztatójában jártunk.

Tamás, Zoltán és Lajos: mindhárman hajléktalanok. Az éjszakákat a Savaria Rehab Team Zanati úti Segítőházában töltik, nappal pedig a Szőllősi sétányon lévő nappali foglalkoztatóban vannak. Ott fürödhetnek, moshatnak, főzhetnek. Pingpongozhatnának is, ha lenne hozzá kedvük, de ők inkább a tévét nézik, most éppen Nótár Maryt, amint a szerelemről énekel...

Az étkezőasztal köré telepedünk, mögöttünk egy férfi paprikás krumplit főz, de nem engedi, hogy fotózzuk. - Kitagadnának a gyerekek, ha meglátnának az újságban - mondja. Átfut a fejünkön: lehet, hogy a gyerekei nem is tudják, hogy az apjuk hajléktalan? Aztán visszatérünk Zoltánhoz, aki hiszi: egyszer talpra áll. Most is ígértek neki munkát, ha az összejön, akkor talán futja majd  egy olcsó albérletre.

- Nagyon nehéz, higgye el. Ha kérdik a lakcímemet, és bediktálom, hogy Zanati út egy, akkor megköszönik, hogy jelentkeztem - panaszkodik.

Tamás is elmeséli, hogy december 23-án összeesett az utcán, bekerült a kórházba, ahol  amikor már magához tért  kristálytisztán hallotta, amint azt mondták a feje felett: hajléktalan, biztosan fedélt akar a feje fölé ünnepekre. És elküldték.

- Tudja, lehet, hogy lesz egy fél lakásom. A lányomnak volt egy lakása, nemsokára  lesz a hagyatéki tárgyalás, és lehet, hogy a felét én öröklöm. Jól jönne egy saját kuckó, de ilyen áron? - kérdezi sírva.

Lajos bácsi nagyokat hallgat, mintha tudná: hármójuk közül neki van a legkisebb esélye arra, hogy újra talpra álljon.  Ő nyúl először a szendvicsért, nagyot harap a puha kenyérből és a felvágottból. Ma ez lesz az ebéd.

A Savaria Rehab Team Zanati úti Segítőházában a napokban 112 ember éjszakázik, a többség az éjjeli menedékhelyen, míg a többiek átmeneti szálláson. Bujtás Edit  igazgató meséli, hogy szenteste székelykáposztát főztek, és süteményt sütöttek a lakók, akik a meleg étel mellé ajándékcsomagot is kaptak.

- Szombathelyen 12-13 olyan hajléktalanról tudunk, akiket nem tudunk becsábítani az éjjeli menedékhelyre - mondja az igazgatónő. - A szociális munkások azonban ismerik a búvóhelyeiket, és a hideg éjszakákon gyakran látogatják őket: plédet, meleg teát, ételt visznek nekik. -

De a  rendőrség és a lakosság is figyel az utcán élőkre: utóbbiak a 80/205-165-ös zöldszámon jelenthetik be, ha a nagy hidegben hajléktalant látnak az utcán.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com