Nyugat-Dunántúl

Nincs ember, akinek ne tűnne fel, hogy egyre több a rossz külsejű, erőszakos kéregető a belvárosban. Szinte mindenkit megszólítanak, pénzt kérnek, néha fenyegetőznek is. Mindennapjainkat megkeseríti egy rosszul öltözött, általában illuminált állapotban lévő társaság. Kéregetnek, a pénzt alkoholra költik. Az éjszakát lépcsőházakban, hajléktalanszálláson töltik, nappal a boltok bejárata előtt, tereken kéregetnek. És egyre erőszakosabbak.

Egy járókelő elmondta, hogy nem akart pénzt adni nekik, erre megkérdezték, hogy félti-e az autóját. Egy férfi, akit megállítottak bevásárlás után, ezt mondta el:

- Többször adtam már nekik, de ezúttal nem nyúltam a zsebembe. Katasztrófa, ami itt folyik, nem lehet úgy átjutni a belvároson, hogy ne találkozzon az ember velük. Hogy mit tesznek a rendőrök? A múltkor láttam, hogy intézkedés helyett csak kedélyesen beszélgettek, röhögcséltek velük.

- Egyre több panasz érkezik a hajléktalan életmódot folytató személyek által elkövetett jogsértésekkel kapcsolatban - tudtuk meg Leibinger Esztertől, a Vas Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivőjétől. - Ezek a jogsértések: koldulás, köztisztasági szabálysértés, közterületen szeszesital fogyasztás tilalmának megszegése, csendháborítás és néha a garázda, rendzavaró cselekmények.

A szóvivő hozzátette: Szombathelyen a kizárólag közterületen élő személyek száma 35 fő körül mozog, közülük 15 fő az, akik rendszeresen jogsértéseket követnek el. Velük az egyik probléma az, hogy nem hajlandók igénybe venni a szociális intézmények szolgáltatásait. Kukázásból, segélyszervezetek adományaiból, sokszor zaklató módú koldulásból tartják fenn magukat. Az általuk elkövetett kisebb súlyú jogsértések száma az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt. De szinte napi rendszerességgel érkezik panasz az intézmények, kereskedelmi egységek, iskolák környékéről is, mert a terület sajátosságaihoz nem illő módon viselkednek.

- Ki kell emelni, hogy nagy problémát jelent az ápolatlanságuk, a sokszor szemmel is látható tetvesség, rühesség. Szombathelyen a leginkább érintett területek a Fő-tér, a Március 15-e tér, a Berzsenyi tér és a Fő térre bevezető utcák. Az a tapasztalat, hogy ezek a személyek azokat a területeket látogatják leginkább, ahol a koldulással valamennyi bevételre tesznek szert. Ezeken a területeken konkrét jogsértés mellett szemetelnek, a dolgukat végzik, hangoskodnak, és megbotránkoztató módon viselkednek.

A szóvivő szerint a Szombathelyi Rendőrkapitányság a jelenség megszüntetésére vonatkozóan több lépést tett. Külön bizottságot állított fel erre a célra, az érintett területeken a közterületi szolgálatot megerősítette, a rendőr - közterületfelügyelő párok létszámát bővítette, a lakosság figyelmének felhívására programot dolgozott ki.

A közterületen szolgálatot ellátó rendőri állomány a hajléktalanok által elkövetett jogsértésekkel szemben fellépnek és a jelenség megszüntetése érdekében a szükséges intézkedéseket megteszik, hangsúlyozza a szóvivő. - Az intézkedések kétharmada nem bejelentés alapján, hanem rendőri kezdeményezésre történik. Az intézkedés alá vont személyek azonban közönyösek, érdektelenek a hatósági intézkedéssel szemben. A hatóságok fellépését, a jogsértésekkel szembeni következmények végrehajtását több körülmény is nehezíti. Ezeknek a személyeknek egy része fertőző beteg (TBC, Hepatitis, rühesség, tetvesség), és kóros elmeállapotú, de a kóros elmeállapotú személyekkel szembeni hatósági fellépés korlátozott. A közterületi állomány által a hajléktalan személyekkel szemben végrehajtott kényszerintézkedések (előállítás, elővezetés, biztonsági intézkedés) során szigorú biztonsági, egészségvédelmi szabályokat kell betartani.

- A probléma megszüntetésére még a következetes, folyamatos és célirányos rendőri fellépés sem elegendő. A helyzetet olyan társadalmi probléma okozza, amelyre teljes körű és megnyugtató jogi, hatósági megoldás még nincs - húzta alá a szóvivő.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com