Nyugat-Dunántúl

Bővítették és korszerűsítették a mosonmagyaróvári hajléktalanszállót, így további tizenöt fedélnélkülit tudnak elhelyezni áprilistól. Egyre nagyobb az igény erre az ellátásra.

A Mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalan Szolgálata sikeres pályázatai által bővíthette és korszerűsíthette a mosonmagyaróvári hajléktalanszállót. A Barátság utcai épület egy közel száztíz négyzetméteres szárnnyal egészült ki a Hajléktalanok Közalapítványa 18,4 millió forintos támogatásával. Ehhez a mosonmagyaróvári önkormányzat közel négymillió forinttal járult hozzá.

– A szállót a huszonnegyedik órában bővítették, hiszen régóta teljes kihasználtsággal működünk. Jelenleg a 28 férőhelyes épületben harmincegyen laknak – magyarázza Szépe István, a hajléktalanszálló vezetője, aki szerint az ellátásra egyre nagyobb az igény. Ezt főként a nappali melegedőben érzik, melyben tavaly mintegy száz ember fordult meg – és decemberben százhúsz százalékos kihasználtsággal működött.
Hálószobák, mosókonyha, vizesblokk. Az új szárnyat a vezető reményei szerint áprilisban átadják a fedélnélkülieknek – így összességében 43 férőhelyessé bővül az intézmény. Az épületrészben akadálymentesített vizesblokkot, négy hálószobát alakítottak ki, de egy mosókonyha is helyet kapott. Utóbbiba ipari mosógépet is beszereztek. Az egyik legfontosabb lépés, hogy egy betegszobát is létrehoztak, amihez az ágyak már megérkeztek. A Hajléktalanok Közalapítványánál szereztek forrást az új rész bútorzatára.


– Nyolc-tíz ágy hiányzik még az épületből, felajánlásokat elfogadunk – hívta fel a figyelmet Szépe István. Egy másik pályázat keretében az épület nyílászárócseréjét és szigetelését oldották meg.

– További tizenöt hajléktalannak tudunk fedelet biztosítani a fejlesztésnek köszönhetően. Ez a beruházás azonban nemcsak mennyiségi, hanem minőségi előrelépést is jelent. Feladataink ugyan nőttek, de az itt dolgozók száma nem bővült. A közösségi terek sem nőttek, úgyhogy ez további feladatok elé állít bennünket, akárcsak az, hogy a nappali melegedőt elkülönítsük a hajléktalanszállótól – sorolja a szállóvezető.

A téli krízisellátás jövője. Mint ismeretes, korábban az önkormányzat krízisszállót nyitott az egykori határőrlaktanya gazdasági épületében a hideg időjárás idejére.

– Az ott lakók nem tartották be a szabályokat, a jövő megoldandó kérdése a laktanyában élők további ellátása – szögezte le Szépe István, aki úgy tudja, jelenleg mintegy tízen húzzák meg ott magukat. A kérdésre, miszerint lát-e esélyt arra, hogy a laktanyában élők helyet kapjanak a kibővített szállón, hozzáfűzte: a bekerülés feltételei továbbra sem változnak, a házirendet be kell tartaniuk a náluk lakóknak. A szállón kívül élő fedélnélküliek március végéig vehetik igénybe az önkormányzat által támogatott melegétkeztetést. Ezt az ellátást naponta tizenöten igényelték.Hajléktalanokról – számokban. A jelenleg a szállóban lakó harmincegy hajléktalanból hat nő, minden korosztály képviselteti magát. Köztük olyan is akad, aki egyetemi végzettséggel rendelkezik. 10–15 százalékuk tudja újrakezdeni az életét. Mosonmagyaróvár utcáin mintegy 25 hajléktalan lehet.

 


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com