Nyugat-Dunántúl

Szakértők beszélgettek a hajléktalanok ügyéről a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. nappali központjában csütörtökön. A kétórás fórum célja az együttműködés kialakítása volt.

A hajléktalanok szociális és egészségügyi helyzetének, problémáinak megvitatására ültek össze a szakintézmények képviselői. A fórumon többek közt képviseltette magát az Országos Mentőszolgálat, a Szombathelyi Rendőrkapitányság, a Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt., a Vas megyei idősek, pszichiátriai betegek és szakosított otthonainak vezetői, Kerekes Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke, Szakály Gábor, a szociális és családügyi bizottság elnöke, valamint Bujtás Edit, a Savaria Rehab-Team Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója és az üzem dolgozói, munkatársai.

A fórum célja az volt, hogy a mindannyiukat egyaránt érintő hajléktalanhelyzetre megoldást találjanak. Hosszas problémaismertetések után a megjelent szakmai képviselők megállapították, gondjaikat csakis egységesen lehet kezelni. Megállapították továbbá azt is, hogy a tulajdonképpeni problémát az a 20-30 hajléktalan okozza mindnyájuknak, akik nem hajlandóak részt venni semmilyen programban sem, képtelenek arra, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba.


Ebéd a hajléktalanszállón. A szociális szféra dolgozói ott próbálnak segíteni, ahol tudnak. Persze, ha elfogadják a fedél nélküliek Fotó: Kiss Teodóra


- Megpróbálnánk segíteni, ha hagynák - mondja Bujtás Edit. Lehetőség bőven lenne. Szombathely ugyanis országos és európai szinten is kiemelkedően jó szociális szakellátást nyújt a hajléktalanoknak. A legfőbb gondot a szenvedélybetegségük, vagyis az alkoholfogyasztás okozza.

- Amint bejelentést kapunk, hogy hajléktalan fekszik az úton, vagy megsérült, ki kell vonulnunk - mondja dr. Lórántfi Mária, az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója. Mivel mentőegység megy ki, ezért mindenképpen be kell szállítani, ha sérült, ha nem - teszi hozzá.

 

A hajléktalanok sok esetben azonban éppen ezt használják ki - bent mégiscsak jobb idő van, mint az utcán. A hajléktalanszállók korlátozott számban tudják fogadni a fedél nélkülieket, annak ellenére, hogy kötelességük mindenkit beengedni - újabban már az sem kizáró ok, ha valaki ittasan jön, pont az előbb említettek miatt.

Központi gondot jelent, hogy a szervezetek szolgáltatók, ezért nem tarthatják benn akaratukon kívül őket, pedig megpróbálnának segíteni - ha hagynák.

SZÜKSÉGES AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSÜK

A szakintézmények képviselői arra jutottak, meg- vannak a megfelelő intézmények, de hiányzik egy olyan átfogó háttérintézmény a hajléktalanok elhelyezésére és kezelésére, amely komplex módon képes ellátni őket akár tartósan betegek, pszichiátriai kezelésre szorulnak, idősek, vagy éppen csak klasszikus hajléktalanok. Óriási segítséget jelentene az intézményeknek, hiszen tehermentesítenék őket, és megszűnne az örökös körforgás, ami jellemzi a mostani állapotokat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest




Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com