Nyugat-Dunántúl

A likócsi hajléktalanszálló lakói nem tudják elképzelni, hogy a Csepelen történt rémségek megtörténjenek Győrben.


Így van ezzel a Segítőház vezetője is, mint azt lapunknak elmondta, minden fedélnélküliről pontos adataik vannak, s a kapcsolatuk személyes. A megyeszékhelyen közel félezer hajléktalan van.

A Csepel-szigeten történt gyilkosságok és az ott élő hajléktalankolónia környezetében elásott holttestek előkerülése kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vizsgálja át a hajléktalanok által lakott területeket. A győri, Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője, Sütő Csaba megkeresésünkre elöljáróban elmondta, nekik pontos képük van arról, amit most a Belügyminisztérium kampányszerűen elkezdett keresni.

– Amikor egy hajléktalannal elkezdünk foglalkozni, pontos adatokat veszünk fel róla, s megtudjuk az előéletét, amelyet a szakma szabályait betartva nem szolgáltatunk ki, s nem használjuk fel az ellátás során. Ugyanakkor pontos képünk van arról, hogy az ellátottak hány százalékának van bűnözői előélete, ki az, aki fokozottabban vagy kevésbé érintett. Ugyanakkor a hajléktalanokat szociálisan látjuk el, nem rendészeti szempontból. Azzal a módszerrel, ahogyan dolgozunk, a hajléktalanok úgymond kordában tarthatók – mondta Sütő Csaba.

Kovács Lajos attól tart, az emberek ezután minden hajléktalant egy kalap alá vesznek majd. Fotó: H. Baranyai Edina
Kovács Lajos attól tart, az emberek ezután minden hajléktalant egy kalap alá vesznek majd. Fotó: H. Baranyai Edina

– Pontos adataink vannak arról, hogy kik a hajléktalanok, akik a területen tartózkodnak. Tudjuk azt, hogy ki tartózkodik az utcán, s hol élnek párok, illetve ki él egyedül, s hol húzódnak meg kolóniákban. Másképpen nem lehetne vállalni ilyen sok ember gondozását. Véleményem szerint Győrben nem fordulhat elő a csepelihez hasonló szörnyű eset – mondta végül Sütő Csaba.

Győrben télen 330, jelenleg 270 ellátott van a szolgálat létesítményeiben. A közterületen, intézményen kívül 200 ember él. Ez a szám idén annak ellenére 20-szal több, hogy többen elhagyták a várost vagy meghaltak.
A likócsi Segítőház lakója Kovács Lajos, ő sem hiszi, hogy Győrben ilyen történhet. Mint mondta, sok a hajléktalan a megyeszékhelyen és ezután az emberek minden fedélnélkülit "egy kalap alá vesznek" majd.

A rémségek napvilágra kerülésének első napján versben fogalmazta meg gondolatait a szálló másik lakója, Jókuti Pál.

– Szörnyűség, ami történt, s hogy idáig jutott a hajléktalantársadalom. Ők egy külön közösséget alkottak, törvényen kívül helyezték magukat.

Furcsán hangozhat s az unióban embertelenül is, amit mondok, de én az összes hajléktalant, akik erdőkben, bokrokban laknak, bevinném – ha kell, erőszakkal – olyan helyre, ahol szem előtt, emberközelben vannak.

A győri hajléktalanok mintegy 90 százalékát ismerem, s nem tudom elképzelni róluk, hogy ilyet tegyenek – mondta Jókuti Pál.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com