Nyugat-Dunántúl

Egy helyen szeretnék megoldani Szombathelyen a hajléktalanok éjszakai és nappali ellátását, a hétvégére is kiterjesztik a házi segítségnyújtást - számolt be a tervekről Szakály Gábor, a szombathelyi önkormányzat szociális és családügyi bizottságának elnöke csütörtökön az MTI-nek.

A bizottsági elnök elmondta: a hajléktalanok átmeneti szállása és éjjeli menedékhelye jelenleg Szombathelyen a Zanati úti épületben működik. Szakmai okokból indokolt lenne a nappali ellátást is itt megszervezni, hogy a hajléktalanok ne legyenek kénytelenek az utcán tölteni a napot. Az integrált ellátás előnye lehet az is, hogy a hajléktalanoknak itt néhány órában munkát is tudnak kínálni, amiért némi fizetséget is kaphatnak, így nem szorulnak arra, hogy az utcán kéregessenek.


A hajléktalanok jelenlegi, a Szöllősi sétányon lévő nappali ellátására szolgáló épületet más célokra használná az önkormányzat, itt alakíthatnának ki az idősek számára demenciaközpontot. Ezzel összefüggésben Szakály Gábor emlékeztetett: a 2010-ben Szombathelyről elkészült szociális térkép tanulságai szerint a vasi megyeszékhely lakossága is öregszik, a magas életkort megérő emberek közül pedig egyre többen szenvednek demenciában - az értelmi képességek időskori leépülésében. Szakszerű ellátásukat nem tudják megoldani az idősek klubjai, ezért van szükség egy intézmény létrehozására, ahol napközben gondozzák őket, családtagjaik pedig ismét munkába állhatnak.


Az önkormányzati bizottsági elnök szólt arról is, hogy a jelenlegi duplájára kívánják emelni azok számát, akik igénybe vehetik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Mint mondta, Szombathelyen hosszabb ideje jól működik a házi segítségnyújtás, amelyet városi intézményként a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai végeznek.

Az egyedül élő idős, beteg embereket este, illetve a hétvégeken és ünnepnapokon is el kell látni, ezért több gondozónőre van szükség. A kétműszakos házi segítségnyújtás bevezetése - figyelembe véve a jelenlegi igényeket - további öt gondozónő napi négy órában történő foglalkoztatását igényelné, melynek költsége éves szinten mintegy négymillió forint.


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com