Nyugat-Dunántúl

 

Zalaegerszeg - Tizenkilenc hajléktalan embert szállásolt el egerszegi albérletekben a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete, ezzel jelentősen csökkent a tartósan utcán élők száma a városban.

 

Még a nyáron indította el a Vöröskereszt az "Új remény" című, Támop-finanszírozású programot, amelynek következtében 30-40 főre sikerült csökkenteni az egyidejűleg szabadban élők létszámát. Ez nagy eredménynek számít, különösen most, hogy téliesre fordult az időjárás. Ugyanakkor új nehézségek is jelentkeznek a hajléktalanellátásban, tudtuk meg Kardos T. Ádám szociális munkástól.

- Gyakrabban látogatjuk azokat az embereket, akikről tudjuk, hogy a hideg veszélyt jelent számukra, és az utcai ellátás során szorgalmazzuk, jöjjenek be az intézménybe. Ugyanakkor mind az éjjeli menedékünk, mind az átmeneti szállónk teljes kapacitással működik, és én megértem, hogy a zsúfoltságban nem könnyű másokhoz alkalmazkodni. Ezért volna szükség további férőhelyekre. Jelenleg a családok átmeneti otthonával együtt körülbelül 120 embert tudunk intézményben elszállásolni, november elsejével pedig megnyitjuk az időszakos férőhelyet. Az utcán maradóknak viszont számolniuk kell azzal is, hogy a rendőrök megbüntetik őket, mivel szabálysértésnek minősül, ha valaki életvitelszerűen közterületen lakik - jelezte Kardos T. Ádám. Hozzátette: tapasztalataik szerint sajnos sorozatosak a városban a bírságolások.

Hercegh Beatrix és Kardos Ádám szociális munkás a készletet rendezi a hajléktalanszálló raktárában. Lesz kinek adni a ruhákat (Fotó: Katona Tibor)

Hercegh Beatrix és Kardos Ádám szociális munkás a készletet rendezi a hajléktalanszálló raktárában. Lesz kinek adni a ruhákat (Fotó: Katona Tibor)

Mint megtudtuk, az utcai szociális munka normatív támogatásának mértéke nőtt az elmúlt évhez képest, így már nem veszteséges ez az ellátási forma. Az viszont problémát jelent, hogy a kiegészítő szolgáltatások - mint például a gyógyszerkiváltást is magában foglaló egészségügyi program, a krízisautó működtetése, a teajárat, az utcai kiegészítő étkeztetés - csak pályázati forrásból finanszírozhatók, és az aktuális kiírások még nem jelentek meg. Így nehéz tervezni, illetve a meglévő szolgáltatásokat fenntartani.

- Ennek ellenére 24 órában működtetjük továbbra is a diszpécserszolgálatunkat, amely bejelentéseket fogad és szervezi az ellátást. Nagyon bízunk abban, hogy mielőbb megjelennek a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatai - hangsúlyozta Kardos Ádám.

 

A cél: jövedelemhez jussanak

Nemcsak a lakhatásban segíti a résztvevőket a megyei Vöröskereszt "Új remény" programja: a szakemberek alkotta támogató stáb az egészségi állapot javítására, a személyiségfejlesztésre és az álláskeresésre is figyelmet fordít. A fő cél, hogy jövedelemhez jussanak és idővel önfenntartóvá váljanak azok az emberek, akik korábban tartósan az utcán éltek. Ez a komplex támogatási forma a remények szerint alkalmas lesz arra, hogy elősegítse az érintettek visszailleszkedését a társadalomba.

 
szerző: Horváth A. Attila
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com