Nyugat-Dunántúl

Egyre több a hajléktalan Kaposváron, már pesti otthontalanok is feltűntek a somogyi megyeszékhely utcáin. A gyerekgyilkosság óta több atrocitás is érte őket.

Hivatalosan november elsejével kezdődött meg a hajléktalanok téli gondozási időszaka, ám az otthontalanok ellátásával foglalkozó szervezetek számára még két héttel ezelőttig sem írták ki a forrásokat biztosító pályázatokat, így a szakemberek szerint sok településen el sem tudják indítani a téli hidegek idején sokszor életeket mentő krízisautókat, diszpécserszolgálatokat, s ilyen rossz még sohasem volt a helyzet a rendszerváltás óta. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint a kormány az idén közvetve és közvetlenül 8,2 milliárd forintot fordít hajléktalan-ellátásra, s bizonyosan nem lesz fennakadás az ellátó szervezetek működésével.

– Kaposváron szerencsére nincs gond az utcai ellátással – tájékoztatott Gulyás János, a Vöröskereszt Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központjának, vagy közismertebb nevén a hajléktalanszálló vezetője. – Tavaly nyertünk az EMMI pályázatán, mely három évre biztosítja a működtetést, azaz az utcai ellátás nincs veszélyben, ha szűkösen is, de meg tudjuk oldani.

 Hivatalosan az utcai szociális munkára hajléktalanonként száz forintot biztosít a normatíva, Kaposváron azonban ennél húsz forinttal több jut, azaz a Vöröskereszt vélhetően kipótolja a különbözetet. A népkonyhát ötven rászoruló számára üzemeltethetik, az éves normatíva fejenként 55 360 forint, a száz fős nappali melegedőre fejenként 468 350 forintot, az 59 férőhelyes éjjeli menedékhelyre ugyanennyit kapnak.


Tavaly az önkormányzat okmányirodájának nyilvántartásában több mint 260 regisztrált hajléktalan szerepelt, s még vagy három tucatnyian éltek az utcákon, akik nem szerepeltek az összeírásokban. Az idén, bár még nem készült hivatalos statisztika, de bizonyosan háromszáznál több otthontalant tartanak nyilván: nemcsak a megyéből érkeznek, de egyre többen jönnek Budapestről is, ugyanis a kaposvári ellátás és szálló színvonala sokkal jobb, mint a fővárosi. Az utcán élők között egyre kevesebb az idős, hetven év feletti köztük, néhány hajlottabb korút a Vöröskereszt el tudott helyezni szociális otthonokban, ám ez csak csepp a tengerben. Az utcán élők közül egyre többen jelzik, hogy beköltöznének a szállóra: Szita Bence tragédiája óta rengeteg fenyegetést kaptak, sőt, többeket meg is vertek: az emberek általánosítanak, s velük azonosítják a tizenegy évesen megölt kisfiú két gyilkosát, akik szintén hajléktalanok voltak, ám csak néhány hete kerültek az otthontalanok közé. Pedig a jelentős többség, ha kapcsolatba kerül is a rendőrséggel, általában kisebb lopások, s más szabálysértések miatt kell felelniük.

 – A legtöbb ellátott a 22,5 ezer forintos segélyből próbál kijönni, többnyire eredménytelenül – folytatta Gulyás János –, ám közel százuknak semmiféle ellátása sincsen. Rengeteg köztük a beteg, főként végtag-, szív- és tüdőproblémákkal küszködnek, az idén közel ezer esetet regisztráltunk az orvosi rendelőnkben, emellett az otthontalanok 99 százaléka alkoholfüggő. A nem hivatalos adatok alapján, hiszen az esetlegesen kórházban elhunytakról nem mindig tudunk tavaly öten haltak meg közülük, az idén eddig hárman.

Leromlott állapotuk miatt munkát szinte lehetetlenség találni a hajléktalanok számára, egy pályázatnak köszönhetően tucatnyian ugyan elvégeztek egy parkgondozó tanfolyamot, s december végéig albérletbe is költözhettek, ám az év végével lejár a támogatásuk, s nagy valószínűséggel saját erőből nem tudják fenntartani bérleményeiket, így vélhetően ismét utcára kerülnek – a hajléktalanszálló alkalmazottai, a szociális munkások a legtöbb esetben csak a túlélésben tudnak segíteni a rászorulókon...

 Akik közül a legtöbben 30–40 évesek, s alkalmi munkákból próbálják kiegészíteni ellátmányukat. Sokan kukáznak, főként, amióta a hipermarket ingyenessé tette a bevásárlókocsi-használatot, így az egyik megélhetési forma nagyjából megszűnt Kaposváron. Ahol az Alkotmánybíróság határozata, mely alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását – a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie – nem hoz változást, hiszen a somogyi megyeszékhelyen nem voltak ezt tiltó rendelkezések. Az utcán élőkkel napi kapcsolatban lévő szociális munkások ugyan hallottak néhány esetről, amikor valamelyik hatóság egyes otthontalanokat vegzált, ám hivatalos formában ilyent soha, senki sem jelentett. Vélhetően éppen elég volt nekik ezernyi más problémájuk...

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com