Nyugat-Dunántúl

 Leesett a hó. Ennek örülnek a gyerekek, a téli sportok szerelmesei. De vajon milyen nehézségeket okoz ez azoknak, akik kint töltik az éjszakáikat, akik nem tudnak megmelegedni a családi tűzhely melegénél, mert nincs is olyan nekik?

dr. Haász Sándor, a soproni Flandorfer Ignác Szociális Intézmény Hajléktalanokat Ellátó Intézetének vezetője a téli időszakban nyújtott ellátásokról szólva elmondta: az intézetnek két telephelye van. Az egyik a Magyar utcában, ahol a hajléktalanok napközbeni ellátását oldják meg: melegedést, tisztálkodást és egyszeri meleg étkezést biztosítanak a rászorulók számára, a népkonyha szolgáltatásán keresztül. A másik telephely a Kossuth utcában található, itt a szállást nyújtó egységek - az éjjeli menedékhely és az átmeneti szálló üzemelnek.

 Az intézménynek összesen 60 ellátottja van, de ilyenkor télen a férőhelyek megtelnek, sőt az éjjeli menedékhelyen bizonyos napokon magasabb számú ellátási igény jelentkezik. Az intézetvezető elmondta: ilyenkor igyekszenek kipótolni a meglévő keretet: székeket tesznek be, plussz férőhelyeket biztosítanak. Senkit nem küldenek el, hisz közterületen megfagyna, kihűlne. Ezek mellett van még az utcai szolgálat is, ahol az intézet két munkatársa dolgozik napi rendszerességgel. Ők jelzésekre érkeznek ki illetve felderítő munkát végeznek Sopron város területén: próbálják felkutatni azokat az embereket, akik kiszorulnak a normál lakhatás körülményeiről. Segítséget nyújtani úgy tudnak, hogy vagy intézményi elhelyezés felé terelik az illetőt, vagy ha ezzel nem kíván élni, akkor az utcán, krízisszolgálat keretein belül melegítőeszközzel, ruhaneművel, hálózsákkal, polifom szivaccsal látják őt el. jelenleg közterületen ellátott nincs, inkább a fűtetlen helyiségekben húzzák meg magukat az emberek.

 Az intézet regisztrált ügyfeleinek száma 100-120, de ez naponta változó: hidegebb napokban többen jönnek. Nagy az átmenő forgalom is: más vidéki városból is érkeznek ügyfelek, akik egy-két napot a soproni ellátásban töltenek.

 dr. Haász Sándor elmondta: szívesen fogadják az önkéntes munkát. Természetesen nem a kint a terepen, de vannak olyan területek, ahol van lehetőség a segítésre. Az elnök úr példaként említette az Alternatívák Alapítvány kezdeményezését, akik intézményükkel egyetértésben egyfajta hétvégi foglalkoztatást, közös szellemi együttlétet, melegedési lehetőséget hoztak létre a Magyar utcában. Ide várják a rászorulók, de az önkéntesek jelentkezését is.


dr. Haász Sándort hallhatják:

Csatolt hanganyagSzóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com