Nyugat-Dunántúl

A hidegre fordult időjárás miatt napról napra többen érkeznek a zalaegerszegi éjjeli menedékhelyre. A gondozási központ felkészült a télre, minden rászorulót befogad - közölte a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetője az MTI-vel.

 

    Kardos Ádám elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert forrásból a népkonyhai ellátás mellett kenyeret, tartós élelmiszert, forró teát, gyümölcsöt osztanak szét, gyógyszerkészítményeket, fertőtlenítőszereket, fagyás ellen kötszereket, hálózsákokat, pokrócokat biztosítanak a rászorulóknak.

    Az éjjelei menedékhelyen - amely már a nyári időszakban is 150 százalékos kihasználtsággal működött - ötven hajléktalant tudnak befogadni. Novembertől hússzal bővítették a helyek számát, és krízishelyzetben a nappali melegedőben is biztosítanak éjszakai fekvőhelyeket a rászorulóknak.

    A 20 személyes nappali melegedőt naponta 35-40 ember veszi igénybe, az "utcás ügyfelek" részéről viszont a téli időszakban igény lenne arra, hogy könnyebben elérhető távolságban (a gondozási központ a nyugati városrészben működik) is menedéket találjanak - mondta el a szakmai vezető, hozzátéve, hogy az utcai szolgálat nagyjából 200, lakhatásra alapvetően nem alkalmas, hegyi területen élő ember ellátásáról gondoskodik. A hajléktalanok közül sokan önkényes lakásfoglalók, többnyire bontásra ítélt ingatlanokban, feltört hegyi pincékben húzzák meg magukat - ismertette a hajléktalanok helyzetét Kardos Ádám.

    Ellátásukról elmondta, novembertől megkezdődött a 24 órás krízisellátás. Tavaly 110 helyszínre riasztották a krízisautót. A Nyugat-Dunántúlon 24 órás diszpécserszolgálat működik, koordinálják az utcai szolgálat munkáját, a bejelentések alapján felkeresik a rászorulókat, és ha szükséges, a polgárőrséggel együtt megszervezik az ellátást, fedélhez juttatják a rászorulókat.

    Az elmúlt másfél évtizedben egyetlen hajléktalan sem szenvedett fagyhalált Zala megyében, valamennyi krízisesetben segíteni tudtak. Mindebben nagy szerepe volt a lakosságtól kapott információknak, bejelentéseknek, amelyre a diszpécserszolgálat (06-92) 323-000-s telefonszámán továbbra is számítanak - hangsúlyozta a gondozási központ szakmai vezetője.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com