Nyugat-Dunántúl

Szokásos, minden veszteség nélküli télnek ítélte a végéhez közeledő szezont a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője. Sütő Csaba elmondta, hogy az elmúlt hónapokban teljes kihasználtsággal működött a likócsi hajléktalanszálló, vagyis szinte minden nap mind a 330 hely foglalt volt.

– Ezt mi azért könyveljük el sikernek, mert több vidéki városból hallom a kollégák panaszát, hogy a hajléktalanok nem akarnak bemenni a szállóra. Hogy nálunk ez másként alakult, az az utcai szociális munka eredménye, ami hat munkatársunk szinte állandó utcai szolgálatát jelenti.

Ilyenkor, tél végén szokott beindulni egy elhalálozási hullám a legyengült, idősebb hajléktalanoknál - mondta Sütő Csaba.

Ennek, illetve a néhány hónapja hatékonyan működő telefonos diszpécserszolgálatunknak köszönhető az, hogy az idei télen eddig semmi dráma nem történt az utcán, nem vesztettünk egy embert sem. Mivel még nincs vége a szezonnak, így teljesen nyugodtak nem lehetünk, sőt, ilyenkor, tél végén szokott beindulni egy elhalálozási hullám a legyengült, idősebb hajléktalanoknál – hangsúlyozta Sütő Csaba. – Ha a helyzetet számokban nézzük, akkor az átmeneti elhelyezésben több mint százötven hajléktalan fordult meg, az utcán közel kétszáz hajlék nélkül maradottat mértünk fel. Természetesen mindig akadnak rejtőzködők is, akiket nem sikerül ˝becserkészni˝. Felmérésünk szerint tavaly több mint nyolcvanan váltak hajléktalanná egy éven belül. Egyelőre úgy tűnik, hogy a válság még nem érte el ezt a szociális területet, vagyis a korábbi évekhez képest még nem nőtt a számuk, de hamarosan jelentkezni fog a mélypont hatása, és azok, akik a válság miatt veszítették el munkahelyüket, otthonukat, egzisztenciájukat, minden bizonnyal előbb-utóbb nálunk, a Segítőházban kötnek ki.

Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője elmondta: mindig komoly gondot jelent a lábadozó hajléktalanok ellátása, hiszen a likócsi intézmény nem rendelkezik a kórházakhoz hasonló egészségügyi ellátó lehetőséggel.

 – Nekünk nincsenek olyan betegszobáink, ahol a rászorulókat hosszú távon el tudnánk helyezni, ezért reményeink szerint a város támogatásával megvalósulhat az a huszonnégy órás egészségügyi centrum, amelynek fenntartója a Segítőház Alapítvány lesz.

 Eredményeink ellenére aggodalommal tölt el, hogy jelentősen csökkentek forrásaink, a normatívák. Ha jövőre ebből elvesznek, akkor csak szolgáltatások elhagyásával tudjuk működtetni a rendszert – említette Sütő Csaba.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
-12 #2 pelle 2010-03-19 16:00
Kedves Háborgó !


A világ – nagy-nagy szerencsénkre – sokkal színesebb, mint azt az ismert minőségű jogszabályaink leírni képesek… Ráadásul ez dolog természete, tehát nem is csak a jogalkotók tehetnek róla.
Ezért aztán a szociális ellátás, (és a hajléktalan ellátás is) tele van jogszabályban nem szabályozott, költségvetésből nem támogatott – de nagyon- nagyon fontos ellátásokkal, szolgáltatásokk al, tevékenységekke l. (minden új és jó kezdeményezés - lényegében az egész hajléktalan ellátás – így kezdte a pályafutását)

A működő dolgok megregulázása, szabályozása, még az ezzel általában együtt járó normatív támogatás mellett is jelentősen rontott az ellátások igazi szükséglet-kiel égítő tartalmán. Ez jól látható a szoc. tv. és a végrehajtási rendeletek jelen állapotából.
Szerintem erre az egyik legjobb példa (sajnos) a utcai szoc. munka beemelése az 1/2000 r.-be illetve a diszpécserszolg álatok ma is felemás szabályozási és finanszírozási helyzete.
Emlékezhetünk rá: a regionális szintű diszpécserszolg álat azért merült fel, mert az akkori minisztérium nem tudott ellenállni a csábításnak, hogy ami Bp.-en 15 éve jól működött (szabályozás nélkül) azt saját sikeres innovációjaként hirdesse meg és országossá tegye… de települési vagy akár megyei szintű megszervezéséhe z nem akart forrásokat biztosítani… (itt az ország regionális szerveződésére való hivatkozás szemfényvesztés , a módszertanokon kívül semmilyen érdemi regionális kapcsolat sincs).

Miért lenne baj az, ha a Sütő közelít a józan eszű megoldáshoz és egy nagy városban, saját forrásból működteti a saját rendszerét? Ha nincs rá valós igény vagy helyi forrás, megszűnik magától. Ha meg jobban, gyorsabban, hatékonyabban kezeli a helyi hívásokat ( ez bizony előfordulhat) akár jó példa is lehet belőle. (a tapasztalatokat egyébként tőle is meg lehet kérdezni)

Az meg egyenesen vicces, hogy a miniszteri kijelöléshez kötnéd a diszpécser elnevezés használatát… (mint ahogyan nyilvánvaló, hogy módszertani tevékenységet sem csak a kijelölt módszertanok végeznek… az lenne ám a szomorú vég!)

A tekintélyelvű, (kinevezés, rendeletileg kötelező „együttműködés” –nek nevezett jelentési kötelezettség stb.) megközelítés helyett érdemes lenne visszatérni és elgondolkodni a dolog végső célján és értelmén.. mit is csinál valójában a diszpécser és hogyan lehet ezt a leghatékonyabba n működtetni? Valóban a mára kialakult illetve kialakított rendszer szolgálja legjobban a valós szükségleteket. . ?

És ugye itt a hajléktalanok, az ellátók illetve az utcások szükségleteiről és nem a diszpécserek igényeiről van szó…

Pelle József
Idézet
 
 
+14 #1 Háborgó 2010-03-16 17:15
T.Módszertan

Kérem mondják már meg milyen diszpécsert működtet Sütő Csaba mikor a régiós diszpécser Z.egerszegen van, vagy miért használhatja ezt a nevet?

Idézet:
Ennek, illetve a néhány hónapja hatékonyan működő telefonos diszpécserszolgálatunknak köszönhető az
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com