Nyugat-Dunántúl

A szombathelyi rendőrség akciót tartott szerdán a városban koldulók ellen. A megyeszékhelyen az utóbbi időben egyre több problémát jelent, hogy a járókelőket leszólítva pénzt „követeltek". Az utóbbi időben egyre több koldulót látni Szombathely belvárosában.

Önmagában a koldulás nem büntetendő, de ha ez nyilvános helyen másokat zaklató módon történik, akkor igen. Ez azt jelenti, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása miatt leszólítják, vagy pedig házról házra, lakásról lakásra járva kéregetnek.

A jelenséget önmagában a rendőrség megoldani nem tudja, de a napokban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya elkészített egy olyan szórólapot, amely egyebek mellett a koldulás szabályait is tartalmazza. Emellett felsorolják azokat az intézményeket, ahol segítséget kérhetnek a fedél nélküli emberek.

A szerdai felvilágosító, bűnmegelőző akcióban a rendőröket a sajtó képviselői is elkísérhették.
 

Önmagában a koldulás nem büntetendő, de 
ha ez nyilvános helyen másokat zaklató módon történik, akkor igen. Fotó:
 illusztráció
Önmagában a koldulás nem büntetendő, de ha ez nyilvános helyen másokat zaklató módon történik, akkor igen. Fotó: illusztrációA jogszabály 30 ezer terjedő pénzbírsággal büntetni, aki közterületen vagy nyilvános helyen másokat zaklató módon koldul. Ez azt jelenti, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása miatt leszólítja, vagy pedig házról házra, lakásról lakásra járva kéreget. Sőt, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki gyermekkorú személy társaságában teszi mindezeket.

Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ezzel a magatartással egyébként garázdaságot is elkövet. 

Amennyiben cselekményét erőszakosan követi el, az elkövetőt a törvény - bűncselekmény miatt - két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetheti.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com