Nyugat-Dunántúl

A hozzám lépő férfi zakót s hozzáillő nyakkendőt visel. Ápolt, udvarias, szabatosan fejezi ki magát. És hajléktalan. Tamás Istvánnal pénteken találkoztunk a zalaegerszegi sportcsarnok előtt.

Itt rendezték meg ugyanis, egy országos akció részeként, a szolidaritás éjszakáját, amivel a hajléktalanokhoz fűződő sztereotípiákat szeretné eloszlatni a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központja.

– Attól, hogy hajléktalan az ember, még lehet ápolt – húzza ki magát Tamás István. – Már nyolc éve nincs saját otthonom, de amíg volt munkám, meg tudtam fizetni az albérletet. Aztán másfél évig egy csácsi hajlékban húztam meg magam, ahol se víz, se villany... – folytatja történetét a férfi, aki megromlott egészsége miatt már nem is tudna munkát vállalni. – Augusztus óta lakom a szállón, igen sokat köszönhetek nekik. Gondolja meg, mire futná a 27 ezer forintos nyugdíjamból, ha nem segítenének? Elváltam, a lakást otthagytam a családnak. Beszélünk, de támogatást nem remélhetek tőlük. Igaz, közrejátszott az ital, de el ne kiabáljam, öt hónapja nem iszom. Beléptem a színjátszó körbe, szintetizátoron játszom. Jó érzés, megnyugtat. Korábban is zenéltem...

A szolidaritás éjszakáját idén a szokásos Dísz tér helyett a sportcsarnok elôtt rendezték meg - Fotó: Ohr Tibor

A szolidaritás éjszakáját idén a szokásos Dísz tér helyett a sportcsarnok elôtt rendezték meg - Fotó: Ohr Tibor


Egyre gyűlnek sorstársai a téren felállított sátor köré, ahol teával, zsíros kenyérrel kínálják őket, István pedig szolgáltatja az aláfestő-zenét.

– A téli időszakban a szállón 85-re bővítjük az amúgy 70 férőhelyet, hogy 15-tel többen tölthessék ágyban az éjszakát a zimankós napokon – tudjuk meg Németh Andrástól, a gondozási központ vezetőjétől.

Elmondja még, a konyhán 110 adag ételt osztanak ki naponta, s emellett az utcai szolgálat pokróccal, hálózsákkal, gyógyszerrel, lábbelivel látja el a fedél nélkülieket. A szálló mintegy 100–120 lakója mellett további 50–70 ember él az utcán, behúzódva elhagyott épületekbe, lépcsőházakba. A programot dr. Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt Zala megyei igazgatója nyitotta meg, s a Fáradt angyalok színjátszó kör Forró nyomon című előadását is láthatták az érdeklődők. Akikből túl sok nem akadt. 

Fotó: Ohr Tibor

Fotó: Ohr Tibor


FORRÓ NYOMON A FÁRADT ANGYALOK
A Fáradt angyalok színjátszó kör két éve jött létre, két segítő, Herczeg Beatrix és Király Melinda ösztönzésére. Utóbbi elmondja, az ötlet egy karácsonyi műsorból nőtte ki magát, ám azóta több darabot is bemutattak. Elsőként a Bohóckönnyek címűt, ami egy vak kislányról szólt. A történetek gyakran saját élethelyzeteiket dolgozzák fel, ilyen az izgalmas-érzelmes Forró nyomon című is. A hajléktalanok szívesen szerepelnek, játszanak. Tán mert addig sem a saját életüket élik.  

Fotó: Ohr Tibor

Fotó: Ohr Tibor

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com