a világból

A 2013-as A börtön kapuin túl (Beyond the Prison Gates) tanulmány a börtönből szabaduló, biztos lakhatással nem rendelkező emberek problémáit járta körül. A tanulmány készítője a Homeless Persons’ Legal Service (Hajléktalan emberek jogi szolgáltatásai), egy, a szabadságjogokat védő civil szervezet, amely többek között ingyenes jogi tanácsadást és képviselet nyújt hajléktalan, vagy a hajléktalanság veszélyében élő embereknek, továbbá amely a hajléktalansággal kapcsolatos problémák hosszú távú megoldását tűzte ki maga elé. A vizsgálat lefolytatásában részt vett a szervezet StreetCare projektje, ami egy 9 fős, volt hajléktalan emberekből álló tanácsadó testület, akik a hajléktalan emberek tudását és szempontjait igyekszenek közvetíteni a különböző szintű hajléktalan politikai döntéshozók felé.

A kutatásban az előző két évben börtönből szabadultakkal[1] és segítőkkel készített interjúk alapján próbálták megérteni azt, hogy mit jelent a börtönből szabadulók számára a hajléktalanság, illetve hogy milyen nehézségek merülnek fel a hagyományos hajléktalanellátó rendszer és e célcsoport találkozásakor.

A megkérdezett börtönből szabadulók egyharmada arról számolt be, hogy a szabadulás éjszakáján nem volt hova mennie és ezért közterületen éjszakázott. A többiek között voltak olyanok, akik szívességi lakáshasználóként barátoknál, családtagoknál éjszakáztak, és olyanok is, akik valamilyen hajléktalan szállón vagy olcsó motelben húzták meg magukat.

A megkérdezettek elmondása szerint a börtönben nem készítették fel őket arra, hogy mi vár rájuk szabadulásuk után, illetve a büntetés alatt nem tudtak szociális vagy lakhatási támogatást kérelmezni. Az ausztrál fővárosban és környékén gyakran előfordul, hogy a krízisszállók tele vannak, nincs elég szociális bérlakás, a szabadultaknak pedig nincs elégséges jövedelme a magánpiacon bérelni lakást. Az intézmények és főbérlők gyakran bizalmatlanok azokkal szemben, akikről kiderül, hogy büntetett előéletűek. A börtönben nem kapnak tájékoztatást arról, hogy milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe szabadulásuk után, így a hajléktalan ellátó intézményekről is sokszor csak más sorstársaktól hallanak.  Mivel sokaknak még a hivatalos irataik sincsenek meg, szabadulás után sem tudnak segélyért folyamodni az önkormányzathoz, sem munkát vállalni. Egyéb jövedelem híján, számos beilleszkedési nehézséggel küzdve, könnyen újra elkövetnek valamilyen bűncselekményt.

A tanulmány végén ajánlásokat fogalmaznak meg. Elsőként arra hívják fel a figyelmet, hogy a szabadulás előkészítését már a börtönbüntetés alatt meg kell kezdeni, és ideális esetben ugyanannak a segítőnek kell a teljes folyamatot végigkísérnie, a szabadulást megelőzően egészen a szabadulás utáni beilleszkedésig. A szociális ellátásokhoz, valamint a szállás lehetőségekkel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést már a börtönben elérhetővé kell tenni. A megkérdezettek egyöntetű véleménye az volt, hogy csakis biztonságos, megfizethető és hosszútávú lakhatási lehetőséggel látnak reményt arra, hogy ne térjenek vissza korábbi bűnelkövetői magatartásukhoz és környezetükhöz, hanem sikerrel integrálódjanak a többségi társadalomba.
[1] A megkérdezett börtönből szabadulók többsége 35-50 év közötti, alacsony iskolai végzettségű férfi volt, akinek a múltjában tetten érhető valamilyen szenvedély- és/vagy pszichiátriai betegség is. A 26 válaszadóból 23 már korábban is volt börtönben – az a három személy, aki csak egyszer, mind nő volt.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com