a világból

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Először is kérem fogadja gratulációmat az ENSZ Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Margaret Chan által az Ön kormánya nemdohányzók védelme érdekében végzett tevékenységéért kiérdemelt Dohányzásmentes Világért 2013 díj átvételéért. Ahogy beszédében fogalmazott, a bizonyítékok sokkolóak: a tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső. Magyarországon a megbetegedések 90 százaléka a tüdőrák esetében a dohányzásnak tulajdonítható. 2010-ben 20.470 magyar ember veszítette el az életét a dohányzás következtében, és minden 18. percben meghal valaki a dohányzás miatt. A 70 évesnél fiatalabbakat sújtó halálesetek a férfiak esetében egyharmada, a nők esetében 14 százaléka a dohányzásnak tulajdonítható. A napi rendszerességgel dohányzók arányát tekintve Magyarország még mindig az elsők között van, és a 15–17 év közötti fiataloknál a fiúknak az egynegyede, a lányoknak pedig egytizede naponta rágyújt.

Az adatok egyértelműen népegészségügyi szükséghelyzetet jeleznek, amely további lépéseket igényel. Magyarország vezető szerepe a nemdohányzók védelme érdekében döntő fontosságú, különösen az európai dohányellenőrző politika megerősítésére irányuló európai jogszabály folyamatban lévő felülvizsgálatát érintő egyeztetések fényében.2 A nemdohányzók védelmét hatékonyan biztosító nemzeti szintű jogszabályok lényegesek a magas szintű egészségvédelem biztosításához Magyarországon, amely részese az ENSZ Dohányzás elleni WHO Keretegyezményének (FCTC). Ezúton szeretném biztosítani Önt és kormányát az európai népegészségügyi közösség támogatásáról e rendkívül fontos népegészségügyi kérdésben tett erőfeszítéseit illetően. 

 

Másodszor a közelmúltban a hajléktalanságot érintően elfogadott nemzeti jogszabályok tekintetében írok Önnek. Ahogyan az október 8-i beszédében hangsúlyozta, a dohányzás elleni harc fontos dolog, de más lépésekre is szükség van a magas szintű népegészségügy biztosításához Magyarországon, és – egyebek mellett – említette a mentális egészséget példaként. Miként Ön is tudja, Magyarországot rendkívül súlyosan érintette a gazdasági válság,4 és az Ön kormánya jelentős lépéseket tett a válság negatív következményei mérséklése érdekében. Ugyanakkor a mélyszegénységben élő embereknek azonnali lépésekre és segítségre van szükségük, és ez különösen igaz a leginkább sérülékenyekre: a szegényekre, a Magyarországi Roma népességre, és különösen a magyar hajléktalan emberekre. 

 

Ahogyan Ön is bizonyára tisztában van vele, a Magyarországon készült, friss becslések szerint a hajléktalanszállókon elérhető férőhelyek száma 11,000 körülire tehető és Magyarországon az előzetes 2011. évi népszámlálási adatok6 szerint legalább 17.000 ember él közterületen vagy lakhatásra alkalmatlan építményekben (kunyhók, pincék, raktárhelyiségek, stb.).

A hajléktalanságnak számos formája létezik, mint a fedél nélküliség, lakás nélküliség, bizonytalan lakhatás és nem megfelelő lakhatás8. A becslések szerint a magyar lakosság 1%-a, mintegy 100.000 ember veszi igénybe a hajléktalanellátás valamilyen formáját.  A fentiek alátámasztására egy újabb keletű, a belügyminisztérium által összeállított jelentés is megállapította, hogy számos magyarországi városban helyhiány mutatkozik az utcán élők számára ellátást nyújtó intézményekben.

A fenti adatok fényében az európai népegészségügyi közösségnek komoly népegészségügyi aggályai vannak mind a magyar alkotmány, mind a magyar szabálysértési törvény közelmúltbeli módosítását illetően, amely jogellenessé minősítette a hajléktalanságot, és lehetővé tette hajléktalan-mentes területek kijelölését. A magyar hajléktalan emberek különösen sérülékenyek, az ilyen intézkedéseket büntetésként élhetik meg, amely károsíthatja mentális egészségüket és a kriminalizáció stigmáját helyezheti rájuk.

A hajléktalanság súlyos népegészségügyi probléma. A hajléktalan emberek, különösen az utcán alvók és a hajléktalan ellátókat és szállókat hosszú távon használók különösen érintettek olyan többszörös morbiditásokban, mint az alkohol vagy drogfüggőség, mentális egészségbeli problémák, fizikai megbetegedések és magas arányú idő előtti elhalálozás. E súlyos betegségek ellenére a hajléktalanok számára nem biztosított a minőségi egészségügyi ellátás.

A hajléktalanság különböző formáiban érintett emberek igényei különbözőek, és a hajléktalanság okaira való valós megoldás valamennyi politikai ágazat koordinált válaszát igényli. Az embereket hajléktalanságba taszító társadalmi tényezők kezelése döntő fontosságú: minimális jövedelem, megfelelő lakhatás, megelőző egészségügyi, valamint megfelelő egészségügyi és szociális ellátás biztosítása a hajléktalanok számára alapvető elemei a hajléktalanság okainak megszüntetését célzó politikának.

 

Megbízható és elérhető tanulmányok állnak rendelkezésre a magyarországi hajléktalanságot illetően, javaslatok nemzeti hajléktalanügyi stratégiára, valamint létező magyar követendő példák, amelyeket érdemes figyelembe venni e jelentős népegészségügyi kihívás kezelésére irányuló politikai válasz kidolgozása és végrehajtása során Magyarországon. A hajléktalanságra adható, rendelkezésre álló politikai válaszok fényében az európai népegészségügyi közösség nevében kérdezzük, vajon rendelkezésre állnak-e megfelelő nemzeti hajléktalanstratégia kidolgozására irányuló tervek, amely stratégia a hajléktalanság mint népegészségügyi probléma okainak kezelésére irányul és megfelelő politikai válaszokat ad, figyelemmel arra, hogy súlyos aggályaink vannak a tekintetben, hogy a kriminalizáció csak növelni fogja a létező egyenlőtlenségeket és nem alkalmas a probléma megoldására

 

Yours sincerely, Monika Kosińska

EPHA főtitkár

A címzettek:

ORBÁN Viktor, Magyarország Miniszterelnöke figyelmébe 

BALOG Zoltán, emberi erőforrások minisztere, Magyarország 

PINTÉR Sándor, belügyminiszter, Magyarország 

SZÓCSKA Miklós, egészségügyért felelős államtitkár, Magyarország 

SOLTÉSZ Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár, Magyarország 

 

Az eredeti nyílt levél letölthető magyarul és angol nyelven is 

 

 

 

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com