a világból

Csehországban eddig már kilenc hajléktalan fagyott meg a hirtelen érkezett hidegben. A prágai önkormányzat és az egyházak által működtetett hajléktalan szállókban jelenleg mintegy ezren férnek el.

Csehországban eddig már kilenc hajléktalan fagyott meg a hirtelen érkezett hidegben. Heten Prágában, ketten pedig vidéken hűltek ki a zord időben. A tragédiák számát a késő ősszel bekövetkezett tűzeset is növelte, amikor leégett a fővárosi autóbusz-pályaudvar szomszédságában lévő, lebontásra váró egykori adminisztrációs épület, amelyben nyolcan pusztultak el tűzhalálban. Mindannyian fedél nélkül maradt munkanélküliek voltak. A rendőrségi járőrök és a szociális munkások az elmúlt napokban több személyt mentettek meg a fagyhaláltól, mert az elhagyatott épületekből és a külvárosi metróállomásokról elszállították őket (többüket ittasan, illetve belőve) a kórházi ügyeletekre.

A prágai önkormányzat és az egyházak által működtetett hajléktalan szállókban jelenleg mintegy ezren férnek el. Az elmúlt napokban ennél jóval többen jelentkeztek, akik már csak az asztalokon vagy a földre terített matracokon tudtak melegedni és éjszakázni. Megteltek a megyei és más nagyobb városok hajléktalan szállói is, amelyek befogadó képességét bővíteni kellene, de erre különösen a válságos időkben nincs pénze a fenntartóknak, még az egyházi segélyszervezeteknek sem. Főleg Prágában egyre több gondot okoznak az országban illegálisan tartózkodó vietnamiak, továbbá a kelet-európai prostik is. Néhányukat ugyancsak a szociális munkások mentettek meg a fagyhaláltól.

Szlovákiában az elmúlt napok dermesztő hidege sehol sem szedett áldozatokat. Megteltek a hajléktalan szállók Pozsonyban, Kassán és több megyeszékhelyen is, ahol napi egy euró körüli összegért meleg ételhez és szálláshoz lehetett jutni. De csak azokat fogadták be, akik nem ittasak, és kábítószert sem fogyasztottak. -- Amikor tíz fok alá csökkent a hőmérséklet, elnézőbbek voltunk. Az ittas embereket is beengedtük, ha nem erőszakoskodtak, és nem hangoskodtak – tájékoztatott Magdaléna Miháliková, a pozsonyi önkormányzat által működtetett szociális szolgáltatások hálózatának igazgatója.

Dél-Szlovákia kisvárosaiban viszont egyelőre üresek a hajléktalan szállók. Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester lapunkat arról tájékoztatta, hogy a fedél nélkül maradottak számára fenntartott konténerlakásokba idáig mindössze egy polgár jelentkezett be. -- A többiek, mintegy tizenöten-húszan, egyelőre dacolnak a hideggel, de az alkoholról nem mondanak le – közölte. Ugyanez a helyzet Galántán és más, magyarok lakta.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com