FEANTSA

A FEANTSA tiltakozik a magyarországi hajléktalan emberek ellen indított koncentrált támadások ellen és felszólítja az érintetteket a hajléktalan embereket még jobban büntető törvényjavaslat visszavonására.

A Magyar Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága tegnap tárgyalta a szabálysértésekről szóló törvény módosítási javaslatát. A javaslat szerint a „közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmát” második alkalommal megszegő „visszaeső elkövetők” 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal, vagy, amennyiben azt nem tudják kifizetni, elzárással büntethetők.

E törvényjavaslat nem tekinthető másképp, mint a Magyarországon élő hajléktalan emberek elleni hivatalos támadás utolsó lépése. A korábbi büntető intézkedések közé tartozott a hajléktalan emberek közterületekről történő kitiltása[1], valamint Budapest Közgyűlésének határozata, melyben a közterületen alvást szabálysértéssé nyilvánította, és a közterületen éjszakázókat pénzbírsággal vagy elzárással fenyegette meg.


Ezek a büntető rendelkezések azon túl, hogy a hajléktalan embereket stigmatizálják és kriminalizálják, kegyetlenek is, hiszen a legsérülékenyebb embereket büntetik. A kriminalizáció olyan további, a korábbiaknál komolyabb stigmát jelent, ami még jobban csökkenti a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerői-piaci integrációjának esélyét. Ezek a lépések mindemellett hatástalanok is, hiszen csupán láthatatlanná teszik a hajléktalan embereket, de nem kínálnak valódi, fenntartható megoldásokat a hajléktalanság problémájára.

A törvénymódosítási javaslat ezen túl ellentétben áll a magyar alkotmányos alapelvekkel és a nemzetközi emberi jogi jogszabályokkal. Az ilyen magas összegű bírságok, és különösen a börtönbüntetés felvetése nyilvánvalóan aránytalanok az elkövetett szabálysértésnek nyilvánított tevékenység súlyához képest. Ezek a lépések embertelenek, és a sérülékeny emberek egyenlő bánásmódhoz és emberi méltósághoz való jogának csorbítását jelentik.


A törvénymódosítás előkészítői az Indoklásban avval érvelnek, hogy a hajléktalan emberek bebörtönzése a „kellő visszatartás érdekében” a pénzbírságnál is hatékonyabb eszköz. Ez a gondolkodás erősen cinikus, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a hajléktalan emberek gyakran azért kénytelenek közterületen éjszakázni, mert nincs elég férőhely a hajléktalan-ellátó rendszeren belül, és különösen nincsenek olyan szabad férőhelyek, melyek megfelelnének sajátságos szükségleteiknek. Egyes magyar városokban egyáltalán nincsenek (szabad) férőhelyek. A hajléktalanság szabálysértéssé nyilvánítása eltávolítja a hajléktalanság problémáját annak társadalompolitikai vonatkozásaitól. Hozzájárul ugyanakkor az állami felelősség tagadásához, pedig a hajléktalanság gyakran strukturális okokra vezethető vissza, ami éles ellentétben áll a saját helyzetükért a hajléktalan embereket vádoló vélekedéssel.

Az Európai Unió elkötelezte magát a hajléktalanság megszüntetése, többek között a közterületen élő hajléktalanság 2015-ig történő felszámolása mellett[2] - ezt azonban nem e sérülékeny emberek bebörtönzése, hanem a társadalmi problémák hatékony, összehangolt megoldássorozata által kívánja elérni. Több társadalompolitikai módszer hatékonynak bizonyult a közterületen élő emberek számának csökkentése érdekében, például megfelelő lakhatási lehetőségek, minőségi krízisszállók, vagy hosszú távú lakhatási programok létrehozása a hajléktalan emberek szükségleteinek figyelembe vételével és prevenciós lépések.


A FEANTSA határozottan tiltakozik a hajléktalan emberek kriminalizációja ellen, és e lépések helyett a hajléktalan-ellátó intézmények színvonalának javítását, a szociális bérlakás szektor növelését és a lakhatási támogatások javítását javasolja. Emellett javasoljuk a hajléktalanság felszámolását célzó hosszú távú stratégiai anyag kidolgozását. Egy ilyen stratégia nem csak humánusabb, de hatékonyabb is.

Magyarázat:

  1. A FEANTSA a Hajléktalan-ellátó szervezetek Európai Szövetsége. Olyan nem profitorientált szervezetek ernyője, melyek Európa szerte küzdenek a hajléktalanság ellen. Ez az egyetlen átfogó szervezet, ami európai szinten kimondottan hajléktalan emberekkel foglalkozik.

További információért forduljon a FEANTSA kommunikációs munkatársához,  Suzannah Young-hoz.[1] Lásd FEANTSA állásfoglalás

[2] Lásd WD111/2007
Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com