FEANTSA

A FEANTSA, valamint 16 Uniós tagország[1] hajléktalanellátó szervezeteinek ernyőszervezete a napokban tiltakozó levelet juttatott el az Európai Parlament delegációinak vezetőihez, amelyben arra kérik őket, hogy ítéljék el a hajléktalan emberek kriminalizációjával kapcsolatos törvényt, és helyette szólítsák fel Magyarországot egy integrált hajléktalanstratégia kidolgozására.

 A levél aláírói leszögezik, hogy a hajléktalanság problémája minden EUs tagállamot érint, ugyanakkor az országok többségében ezt az igencsak összetett problémát a mélyszegénység és társadalmi kirekesztés szempontjából próbálják meg kezelni.

„A hajléktalanság leküzdésének számos megközelítési stratégiája létezik. A hajléktalan emberek kriminalizációja nem kínál valós megoldást. A büntető lépések, azon túl, hogy a hajléktalan embereket stigmatizálják és bűnelkövetővé degradálják, kegyetlenek is, hiszen a legsérülékenyebbeket büntetik. A kriminalizáció olyan további, a korábbinál is komolyabb stigmát jelent, ami megnehezíti a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának esélyeit. Ezek a lépések ezen túl hatástalanok is, hiszen valódi megoldások helyett a hajléktalanság problémájának elrejtését célozzák meg.”

 A hajléktalan emberek megbírságolása és börtönbüntetése helyett olyan megoldásokat javasolnak, amelyek valós lakhatást kínálnak, akár szociális bérlakás, akár támogatott lakhatás formájában (melyet magánpiacon bérelt ingatlanokban is elképzelhetőnek tartanak). A nagy-létszámú, hagyományos éjjeli menedékhelyek felállítása helyett azok csökkentését, illetve önálló lakóegységekre való lebontását szorgalmazzák. Javasolják egy olyan, „ambíciózus és integrált” hajléktalan stratégia kidolgozását, amiben a hajléktalanság felszámolására tett erőfeszítéseket indikátorokkal lehet mérni – az evvel kapcsolatos európai szintű javaslatot az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadta el 2011. szeptemberében.Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.[1] Ausztria, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Portugália, Románia. Magyar részről a HAJSZOLT Egyesület is csatlakozott a felhíváshoz.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com