Kitekintés

A francia ONPES[1] (a szegénység és szociális kirekesztést vizsgáló nemzeti tanács) 2011 óta foglalkozik a hajléktalan emberek kiugróan rossz halálozási adataival. Legújabb tanulmányukban, a Hajléktalan emberek halálozása 2008 és 2010 között Franciaországban, két meglévő adatbázist hasonlítanak össze. Az egyik adatbázis a Collectif les morts de la rue civil szervezet által vezetett önkéntes nyilvántartás azokról a halálesetekről, amelyet segítők, egészségügyi intézmények vagy a lakosság eljuttat hozzájuk – itt csak az elhunytak (hozzávetőleges) korát és nemét, valamint, amennyiben ismert, a halál okát, jegyzik fel. A másik adatbázis az állami kutatóintézettől származik, s a francia lakosság halálozási adatait tartalmazza.

A vizsgált időszakban elhunyt hajléktalan emberek átlagosan 49 évesek voltak, míg a francia népesség 28 évvel tovább élt. 3szor magasabb a 30 évnél fiatalabban meghaltak aránya a hajléktalan emberek, mint az átlagnépesség között., a 30-45 évesek között pedig 10-szeres.

Az elhunyt hajléktalanok 92%-a férfi volt, ami nagyjából megfelel a teljes hajléktalan populáció nemi arányainak. Bár a legtöbb hajléktalan ember télen hunyt el, a különbség nem tekinthető kiugrónak (30% télen, 22% tavasszal, 20% nyáron és 28% ősszel), az átlagnépesség tekintetében viszont egyenletes az évszakok közötti eloszlás. Míg a lakásban élők jellemzően kórházban (57%) vagy valaki otthonában (30%) hunytak el, a hajléktalan emberek között a kórház (39%) után a közterület volt a második leggyakoribb helyszín (27%).

Azokban az esetekben, ahol ismert a hajléktalan ember halálának oka, az erőszakos halál a leggyakoribb (20%), s bár az átlagnépesség körében sem sokkal kisebb e halálnem aránya (18%), az okok nagyon különbözőek: a hajléktalan emberek között sokkal többen válnak  illuminált állapotban baleset, fulladás vagy emberölés áldozatává, mint a hasonló korú átlagpolgárok közül. Ugyanakkor a kutatók megállapítják, hogy kisebb a két csoport között az alkohollal kapcsolatos halálesetek aránya közötti eltérés, mint gondolták volna – bár azt is, hogy a hajléktalan emberek halálában gyakran nagyobb mennyiségű alkohol játszott szerepet, mint az átlagnépesség körében.

A hajléktalan emberek második leggyakoribb halálozási oka a daganatos megbetegedés (18%), s azon belül is elsősorban a tüdőbetegség – az átlagnépesség hasonló korú és nemi megoszlású csoportjánál a daganatos megbetegedések kétszer olyan valószínűek. A kutatók szerint elképzelhető, hogy ez azt is mutatja, hogy a hajléktalan emberek ritkábban jutnak el orvosi vizsgálatra, s így lehetséges, hogy körükben a daganatos megbetegedések egy része felderítetlen marad. A hajléktalan emberek halálozási okai között 2-4-szer gyakoribb a pszichés zavartság, mint az átlagnépességnél, ugyanakkor csupán fele akkora az öngyilkosok aránya.

Kétszer olyan valószínű a kihűlés a hajléktalan emberek között, ám a kutatók ezt az adatot fenntartással kezelik. A statisztikák ugyanis a halál elsődleges okát adják meg, és így az egyéb, a kihűléssel összefüggő tünetek (agyvérzés, tüdőbetegségek, stb.) elfedhetik a kihűlés tényét. S bár a hajléktalan emberek téli magasabb halálozási arányában szerepet játszhat a hideg is, az sem elhanyagolható, hogy ebben az időszakban megnövekszik az egészségügyi ellátások szerepe, valamint az egyéb szereplők is érzékenyebbek a hajléktalan emberek problémáira – így elképzelhető, hogy több halálesetet jelentenek be, mint máskor.
[1] A szervezetet a kirekesztés ellen küzdő civil szervezetek követeléséte 1998-ban alapította a francia állam, a szegénységgel és kirekesztéssel kapcsolatos ismeretanyag bővításáre. A 22 fős tanács tagjai között megtalálhatóak a különböző minisztériumokMunka- és Egészségügyi, illetve Szolidaritás és Szociális kohéziós) magas szintű vezetői, a nemzeti statisztikai hivatal delegáltja, a társadalombiztosítás küldöttje, továbbá a szegénység és kirekesztés elismert kutatói valamint olyan emberek, akik sokat tesznek a társadalmi befogadás elősegítéséért (pl. szociális és hajléktalanellátó szervezetek).

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com