Kitekintés

Online elérhető a Mean Streets[1], a Fondation Abbé Pierre, a FEANTSA és a Human Rights Watch kiadványa, ami a hajléktalan emberek kriminalizációját vizsgálja Európa különböző városaiban, országaiban.

Az Unió több országában található példa arra, hogy bizonyos, a hajléktalan emberek életben maradásához szükséges tevékenységeket büntetnek, többnyire helyi (kerületi vagy városi) illetve regionális szinten. A kötet külön fejezetet szentel Magyarországnak, mint az egyetlen olyan tagország, ahol országos hatáskörű jogszabályban, törvényben rendelkeznek az életvitelszerű közterületen tartózkodás tiltásáról. Az általánosabb, tiltott és büntetéssel sújtható tevékenységek között máshol (is) szerepel a közterületen alvás, ücsörgés és személyes holmi tárolásától kezdve a koldulás vagy guberálás tiltása, a közterületen való ételosztás tiltása, illetve bizonyos, mindenkire vonatkozó jogszabályok szelektív használata hajléktalan emberek ellen (például a közterületi alkoholfogyasztás, a tilosban való átkelés az utca egyik oldaláról a másikra vagy akár az ácsorgás).

Guillem Fernandez Evangelista, a kötet összeállítója, leszögezi, hogy a büntetőpolitikát nem lehet önmagában vizsgálni – minden esetben szükséges a tágabb, társadalompolitikai kontextus – milyen jóléti, lakhatási, gyermekvédelmi, és az ezekhez kapcsolódó ellátások – vizsgálata, hiszen mindkét intézkedés-sorozat ugyanazt a célcsoportot célozza.

A kötet három fő részből áll. Az elsőben a hajléktalanság kriminalizációjának történeti és elméleti hátterét mutatják be, kitérve arra, hogy e terület európai trendjei hogyan kapcsolódnak az USA-ban az elmúlt húsz évben tapasztalható hajléktalan- és szegényellenes retorikával, amelyet a 2001-es szeptemberi terrortámadás utáni szigorítási hullám is felerősített. Egyes szakértők emberjogi vonatkozásában vizsgálják a tiltó rendelkezéseket.

A kötet második részében helyi szakemberek példákat mutatnak be az egyes országokban, városokban létező jogszabályokról illetve azok hatásáról. Belgiumban, Lengyelországban és Magyarországon általános, a hajléktalan emberekkel kapcsolatos intézkedéseket vizsgálnak, míg más, nyugat-európai országokban kevésbé tetten érhető diszkriminatív eljárásokat járnak körül, például a hajléktalan emberek bérlakáshoz jutását, vagy a börtönbüntetéseket mutatva be. A magyar törvényi szabályozással ellentétben mind Belgiumban, mind Lengyelországban a hajléktalan emberek különböző tevékenységei (koldulás, köztéri tisztálkodás, vizelés, stb.) vonnak maguk után szabálysértési eljárást, nem pusztán a közterületen való életvitelszerű tartózkodás.

A kötet harmadik, leghosszabb és talán legérdekesebb része pedig politikai és jogi jó gyakorlatokat mutat be, nemcsak Európából, hanem a tengeren túlról, Sidney-ből is. A fejezetekből különböző szereplők (civil szervezetek, egyetemek, jogvédők, ombudsmani hivatalok, stb.) példáit ismerhetjük meg.[1] Aljas vagy gonosz utcák

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #2 nagy attila 2015-12-17 14:19
Bocsánat a helyesírási hibákért, a telefonon magától átjavít mindent, nem felejtettem el magyarul....
Idézet
 
 
0 #1 nagy attila 2015-12-17 14:17
Az a legrosszabb,hog y aki nem volt még utcán nem érzi át teljesen a helyzetet, én 4 éve lettem hajléktalan, de nem iszom, és nem dohányzom, szívbeteg vagyok, a napi 6 órás munkaidőben senki sem alkalmat, néha lapok alkalmi munkáját nyáron. Eleinte Mgyarországon kezdődött s hajléktalanok zaklatása, később már az angolok is elkezdték, most már franciaországba n is deportálták akinek nincs pénze, a kommunista kínában nem büntetik a hajléktalanokat , sem az utcán lakásért, sem a koldulásért, szaúd arányában 50 botütés jár annak aki csak rossz szóval illeti a koldusokat, mert az iszlám vallás alapja a szegények segítése, sokan kritizálják az arab országokat, de engem még a lejárt vizumommal, sem deportálták a rendőrök dubaiból, sőt a rendőrtől kaptam 100 dirhamot ( 15 euro) ! Nos ezek után kérdezem: kik a barátok? Az árából akik levágják a gyilkosok fejét, vagy akik eltapossák a szegenyeket??!! !
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com