Kitekintés

Adománygyűjtés a hajléktalan emberek ellátására Ukrajnában


A 2008-2009-es gazdasági válság, majd az azt követő háború hatására megnőtt a szegénységben és a hajléktalanságban élők száma Ukrajnában. A 2.6 (vagy egyes becslések szerint akár 3) millió lakosú fővárosban, Kijevben, több mint 20 000 ember él hajléktalanként.

Ennek ellenére a szociális ellátó rendszer nem túl fejlett – a Szociális Partnerség civil szervezet például állami támogatás nélkül működtet teajáratokat és népkonyhákat (ahol nem csak hajléktalan emberek, hanem idős, beteg, nagycsaládos rászorulók is élelmiszerhez juthatnak), nappali melegedőt, ingyenes orvosi ellátást és utcai szociális munkát.

A Stephania központ egyhektáros területen 2000 nm-en nyújt komplex szolgáltatásokat: 2000 adagos népkonyha, ahol 5 napi turnusban fogadják a szegényeket, 2 turnusban az időseket és nyitvatartási időben (9-19) bármikor külön étkező helyiségben a gyermekes családokat. A nappali melegedőben a nálunk szokásos szolgáltatásokon túl (tisztálkodási lehetőség, hajvágás, telefon, ügyintézés) túl igazi fodrászat, varroda és cipészet is működik. Télen 24 órán át működik egy melegedő sátor, ahol forró italt és ruhát is adnak a rászorulóknak. A hajléktalan szállón könyvtár, teleszoba és kreatív műhely is működik.


A szervezet 2015. februárjában indította el a város első utcai szociális szolgálatát, mely a hét minden napján 9-21 óra között fogadja a lakossági bejelentéseket és keres fel közterületen tartózkodó hajléktalan embereket. Egy gépjárművel négy munkatárs látja el a szolgálatot, szociális munkás – ápoló párokat alkotva. Működésük első hónapja alatt 630 bejelentést kaptak, 1161 hajléktalan emberrel kerültek kapcsolatba, akik közül 846 főnek nyújtottak segítséget, elsősorban élelmiszer, téli ruha, orvosi ellátás formájában, Mindössze 18 főt szállítottak éjjeli menedékhelyre, 190 főt pedig nappali melegedőbe. És hogy legyen valami fogalmunk az árakról (és bérekről) teljes szolgálat egyhavi működése €1470, aminek majdnem a fele bérköltség, jelentős része benzin, és az esetszámhoz képest alig költenek vagy költhetnek gyógyszerre, élelmiszerre.


(Ha valaki még tovább szeretne sokkolódni a keleti szomszédunk szociális helyzetéről, az alábbi linken a kijevi utcagyerekekről, itt pedig az odesszai rendőrök gyermekmentő akciójáról szóló rövidfilmet lehet megtekinteni, angol nyelven.)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com