a világból

A jégkorong-világbajnokság ideje alatt Pozsony ételt és éjszakai szállóhelyet nyújtana a hajléktalanok számára, így reagálva az Ár ellen polgári társulás felháborodására. A társulás a város korábbi, hajléktalanokat érintő terveivel kapcsolatban emelte fel hangját, s az emberi jogok megsértésére figyelmeztetett.

A világbajnokság ideje alatt a vasútállomásokon, az autóbusz-pályaudvarokon, illetve a szurkolók által gyakrabban látogatott helyeken szeretnék csökkenteni a hajléktalanok számát, ezért alternatív programot kínálnak számukra. „Elegendő férőhellyel rendelkező menedékházakban ételt és szálláslehetőséget kínálnák számukra” – nyilatkozta a pozsonyi városi hivatal szóvivője, Michal Stuška. A város elkészíti az intézmények jegyzékét.

Hogy az áprilisi világbajnokság alatt pontosan hová küldik a hajléktalan embereket, egyelőre a városi illetékesek nem mondták el. A főpolgármester, Milan Ftáčnik azt mondja, hogy az ügyet a hivatal szociális osztálya közösen oldja meg azon városrészek szociális osztályaival együtt, ahol a legtöbb hajléktalan él.

Hiányzik a nappali központ

Az Ár ellen polgári társulás munkatársa, Sandra Tordová azt mondja, a város ráfizet arra, hogy a hajléktalanok számára Pozsonyban hiányoznak a különböző szolgáltatások. Még mindig nincs például egy nappali központ, ahová napközben térhetnének be az emberek. Az egyetlen éjszakai menedékhely este héttől reggel hétig van nyitva.

Stuška úgy véli, a hajléktalan helyzetet komplex módon kell megoldani, a nappali központ kérdése viszont csak a költségvetés elfogadását követően jöhet szóba.

Hajléktalanok a kaszárnyába

Budapesten és Prágában egyaránt működnek hajléktalanok számára fenntartott nappali központok. A világbajnokság alatt hasonló létesítmény kialakításán gondolkodnak a kassaiak is. Ilyen centrum nyílna a Malinovský kaszárnyában, ahol ételt is kapnának.

Amennyiben Pozsonyban nem alakítanak ki olyan helyeket, ahová a hajléktalanok napközben mehetnének, akkor Tordová szerint „szem előtt maradnak”, így például a fűtött állomásokon fognak időzni.

Gyakoribb rendőri ellenőrzés

A Nota bene lap utcai árusai már most nagyobb mértékben érzik a rendőri felügyeletet. Tordová azt mondja, hogy van, akit háromszor is ellenőriztek. Az egyiküktől azt kérdezték, hogy honnan van a mobiltelefonja.

Zuzana Zajacová, a rendőrség munkatársa azt mondja, nem fognak nyomást gyakorolni a hajléktalanokra. Megtorlás abban az esetben történik majd, ha megszegik a törvényt, például ha szemetelnek, vagy ha nyilvános helyen alkoholt isznak.

(bumm, sme)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com